ndia, në vëzhgimin e shtypur, nuk është thjesht një vend, por një kontinent. Popullsia e saj, e cila është më e madhe se një miliard dhe mund të tejkalojë shpejt atë të Kinës, paraqet kontraste më të jashtëzakonshme. Njerëzit e këtij vendi të gjerë flasin gati një mijë gjuhë, ndjekin disa besime të ndryshme – duke përfshirë Hinduizmin, Krishterimin, Islamin, Budizmin, Jainizmin, Zoroastrianizmin dhe Sikhizmin – dhe janë mbledhur në qindra komunitete të ndryshme etnike dhe kastane. Por këto janë vetëm mënyra konvencionale për të përshkruar format e panumërta të organizimit shoqëror të gjetur në Indi, sepse vendi gjithashtu ka lëvizje të ndryshme sociale dhe ekologjike, organizata të grave, parti politike radikale dhe grupe të ndryshme interesi. India është, siç njihet zakonisht, demokracia më e madhe zgjedhore në botë dhe zgjedhjet e saj, të shpërndara për një muaj, përfaqësojnë një triumf të aftësive dhe vullnetit organizativ; në të njëjtën kohë, vendi ka disa duzina parti komuniste, disa prej të cilave veprojnë jashtë politikës formale dhe mbështeten në luftë të armatosur, ndërsa të tjerët janë shumë pjesë e traditave të demokracisë parlamentare indiane. Politika është diçka e një pasioni, dhe ndoshta askund në botë nuk është demokracia aq thelbësisht një gjë e gjallë dhe e kontestuar si në Indi. Ndryshe nga Shtetet e Bashkuara, ku kontestet politike në përgjithësi janë zvogëluar në zgjedhjen midis kandidatëve të padiskutueshëm dhe në fetishizimin e një nocioni absurde të “zgjedhjes”, në Indi, partitë dhe formacionet politike tregojnë shumë më shumë ndryshime dhe ka shumë më tepër rrugë politika gjithashtu. Edhe Gjykata e Lartë Indiane herë pas here ka shfaqur aktivizëm të admirueshëm gjyqësor.

Peizazhet indiane janë po aq të ndryshme, nga majat e larta Himalayan në veri të fushave të mëdha Gangetike në veri-qendrore të Indisë, në rajonet bregdetare në jug. Lopët dhe shitësit në rrugë, nxitën me ngut sloganet politike dhe shenjave, dyqanet e paneve rrugore dhe mandirët, fëmijët e vegjël të mbushur me rickshaws të ciklit dhe bordet e mëdha të faturimit që reklamuan dozën e fundit të dhunës dhe seksit të

nxjerrë nga industria masive e filmit janë po aq shumë një pjesë e peizazheve indiane. Monumentet arkitekturore, traditat kulturore dhe praktikat e përditshme, jo më pak se kronikat e mbretërve dhe shfrytëzimet e shumë pushtuesve, dëshmojnë për kompleksitetin e historisë indiane. Të flasësh për kulturën indiane është të flasësh për traditat e muzikës, artit, arkitekturës, vallëzimit, skulpturës dhe traditave të filmave (ndonëse jo domosdoshmërisht të pandërprerë); gjithashtu duhet të thirret në shumë kuzhina të Indisë, të zvogëluara në Perëndim në ‘pule tandoori’, dhe natyrisht të gjitha ato shenja, gjeste dhe simbole me anë të të cilave njerëzit krijojnë kuptim dhe komunikim. Ndonëse India lidhet zakonisht

me fenë, duke qenë djepi i gjysmës së besimeve më të mëdha botërore, traditat laike dhe materialiste kanë të paktën po aq kohë dhe komplikojnë një histori si fetë indiane.

Realitetet shoqërore të Indisë, pavarësisht përparimeve të viteve të fundit dhe përpjekjes për të projektuar Indinë si një fuqi globale në rritje, sugjerojnë një pamje mjaft të zymtë: kushtet e punës për shumicën më të madhe të njerëzve janë ende jashtëzakonisht të dobëta, nivelet e varfërisë mbeten shumë të larta , dhe shtypja e grave, e varfërve dhe e grupeve të tjera të margjinalizuara përbën pengesën më të vështirë për aspiratat egalitare. Kjo nuk është India e indianëve në diasporën e Veriut, ideja e së cilës është atdheu i tyre

shpesh mbështetet në konceptimet e ngatërruara të fesë indiane, traditës dhe praktikave kulturore. Megjithatë, është në diasporë që po dalin forma të reja të artit dhe kulturës, dhe lidhja midis Indisë dhe pasardhësve të saj diasporikë mund të ndryshojë ende kuptimin tonë të civilizimit indian.

Kjo faqe synon të ofrojë një përshkrim akademik ende të lexueshëm të disa aspekteve të historisë, politikës, kulturës dhe fesë indiane. Ajo aspak nuk synon të jetë gjithëpërfshirës, ​​një objektiv që në çdo rast nuk mund të arrihet dhe subjektet, personalitetet dhe temat janë zgjedhur për eksplorim dhe interpretim, sepse interesojnë krijuesin e faqes, edhe pse shpesh ato janë të brendshëm rëndësi në kuptimin e historisë dhe evolucionit të civilizimit indian.

SOURCE: Professor Vinay Lal -> http://southasia.ucla.edu/