MEDARD BOSS

1903 – 1990

Dr. C. George Boeree


(Original Source: https://webspace.ship.edu/cgboer/boss.html)

Është e vështirë të imagjinohet përgatitje më e mirë për një karrierë në psikoterapi. Lindur në St. Gallen, Zvicër, më 4 tetor 1903, Medard Boss u rrit në Cyrih gjatë një kohe kur Cyrihu ishte një qendër për veprimtari psikologjike. Ai mori diplomën e tij mjekësore nga Universiteti atje në vitin 1928, duke marrë kohë përgjatë rrugës për të studiuar në Paris dhe Vjenë dhe për t’u analizuar nga vetë Sigmund Freud.

Pas katër vitesh në spitalin Burgholzli, si ndihmës i Eugen Bleuler, ai vazhdoi të studionte në Berlin dhe Londër, ku mësuesit e tij përfshinin disa njerëz në rrethin e brendshëm të Frojdit, si Karen Horney dhe Kurt Goldstein. Duke filluar në 1938, ai u lidh me Carl Jung, i cili zbuloi Boss mundësinë e një psikoanalizë jo të lidhur në interpretimet frojdiane.

Me kalimin e kohës, Bosi lexoi veprat e Ludwig Binswanger dhe Martin Heidegger. Por ishte takimi i tij, në vitin 1946, dhe miqësia eventuale me Heideggerin që e ktheu përgjithmonë në psikologjinë ekzistenciale. Ndikimi i tij në terapinë ekzistenciale ka qenë kaq e madhe saqë shpesh përmendet bashkë me Ludwig Binswanger si bashkëthemelues i saj.

Teori

Ndërsa Binswanger dhe Boss bien dakord mbi bazat e psikologjisë ekzistenciale, Boss shkon disi më afër ideve origjinale të Heideggerit. Boss nuk i pëlqen, për shembull, idetë e Binswanger rreth “dizajnit botëror:” Ai mendon se ideja e njerëzve që vijnë në botë me pritjet e paraformuara largon nga pika më esenciale ekzistenciale se bota nuk është diçka që ne interpretojmë, por diçka që zbulohet në “dritën” e Daseinit.

Analogjia e dritës luan një rol të rëndësishëm në teorinë e Boss. Fjala fenomen, për shembull, fjalë për fjalë do të thotë “të shkëlqejë”, “të dalësh nga errësira”. Dhe kështu Boss e sheh Daseinin si një lumination që sjell gjërat “në dritë”.

Kjo ide ka një efekt të thellë se si Bosi i kupton gjërat si psikopatologjia, mbrojtja, stili terapeutik dhe interpretimi i ëndrrave. Mbrojtja, për shembull, është një çështje që nuk ndriçon ndonjë aspekt të jetës dhe psikopatologjia është analoge me zgjedhjen për të jetuar në errësirë. Terapia, nga ana tjetër, përfshin përmbysjen e kësaj shtrëngimi të hapjes sonë themelore, dhe ne mund ta quajmë atë “sqarim!”

Një nga sugjerimet e tij më të rëndësishme për klientin është të “lërë gjërat të shkojnë” (Gelassenheit). Shumica prej nesh përpiqemi shumë të vështirë për të mbajtur një frenë të shtrënguar në jetën tonë, për të mbajtur kontrollin. Por jeta është shumë për ne. Ne duhet të besojmë pak, të kemi besim tek “fati” pak, hidhen në jetë në vend që të testojmë përgjithmonë ujërat. Në vend që ta mbanim dritën e Daseinit të përqendruar fort, duhet ta lëmë të shkëlqejë më lirshëm.

Egzistencializmi

Ndërsa Binswanger pëlqen të përdorë Umwelt, Mitwelt dhe Eigenwelt të Heidegger, Boss preferon ekzistencën e Heideggerit, gjërat në jetë me të cilat ne të gjithë duhet të merren. Ai është i interesuar, për shembull, në mënyrën se si njerëzit shohin hapësirë ​​dhe kohë – jo hapësirën fizike dhe kohën e distancave të matura, orën dhe kalendarin, por hapësirën dhe kohën e njeriut, hapësirën dhe kohën personale. Dikush nga shumë kohë më parë, i cili tani jeton larg, mund të jetë më afër jush se sa personi tjetër pranë jush tani.

Ai gjithashtu është i interesuar se si kemi të bëjmë me trupin tonë. Hapja ime ndaj botës do të shprehet me hapjen time trupore dhe shtrirjen time të trupit tim në botë, atë që ai e quan “trupin tim”.

Marrëdhënia jonë me të tjerët është po aq e rëndësishme për Bossin sa edhe për Binswanger. Ne nuk jemi individë të mbyllur brenda trupave tanë; Jetojmë më mirë në një botë të përbashkët, dhe ne ndriçojmë njëri-tjetrin. Ekzistenca njerëzore është ekzistenca e përbashkët.

Një shqetësim veçanërisht “Bosian” është humor ose bindje: Bosi sugjeroi që, ndërkohë që ne gjithmonë e ndriçojmë botën, ndonjëherë ndriçojmë një gjë më shumë se një tjetër, ose ndriçojmë me ngjyra të ndryshme. Nuk ndryshon nga mënyra se si ne përpiqemi të vendosim një humor të caktuar duke ndriçuar një dhomë në një mënyrë sesa në një tjetër.

Për shembull, nëse jeni në një gjendje të zemëruar, ju “përshtateni” me gjëra të zemëruara, me mendime të zemëruara, me veprime të zemëruara; ju “shihni të kuqe”. Nëse jeni në një gjendje të gëzuar, ju jeni “të përshtatur” me gjëra të gëzuara, dhe bota duket “me diell”. Nëse keni uri, çdo gjë që shihni është ushqim; nëse jeni të shqetësuar, të gjitha ato që shihni janë kërcënime.

Endrat

Boss ka studiuar ëndrrat më shumë se çdo ekzistencialist tjetër, dhe i konsideron ato të rëndësishme në terapi. Por në vend të interpretimit të tyre si frojdianë apo jungianë, ai u lejon atyre të zbulojnë kuptimet e tyre. Çdo gjë nuk fshihet mbrapa një simboli, duke u fshehur nga censura gjithnjë prezente. Në vend të kësaj, ëndrrat na tregojnë se si po ndricojmë jetën tonë: Nëse ndihemi të bllokuar, këmbët tona do të lidhen me çimento; nëse ndihemi të lirë, do të fluturojmë; nëse ndihemi fajtor, ne do të ëndërrojmë për mëkatin; nëse ndihemi të shqetësuar, do të ndihemi nga gjërat e frikshme.

Për shembull, Bosi diskuton një njeri që ka pasur vështirësi seksuale dhe ndjenjë mjaft depresive. Gjatë muajve të parë të terapisë së tij, ai ëndërronte vetëm për makineri – jo e pazakontë për një inxhinier, por jo tmerrësisht emocionuese. Ndërsa terapia e tij përparonte, ëndrrat e tij ndryshuan. Ai filloi të ëndërronte për bimët. Pastaj ai ëndërronte për insektet – të rrezikshme, ndoshta, dhe kërcënuese, por të paktën të gjallë. Pastaj ai ëndërronte për bretkosat dhe gjarpërinjtë, pastaj për minj dhe lepujt. Për disa kohë, derrat ishin paraqitur.

Dy vjet në terapi, dhe më në fund ai filloi të ëndërronte gratë! Ky njeri ishte i trishtuar dhe i vetmuar, sepse ai u tërhoq në një botë të përbërë vetëm nga makineritë dhe duhej shumë kohë para se të mund të ëndërronte për ndonjë gjë aq të ngrohtë sa një grua! Pika e njoftimit është se derrat nuk përfaqësojnë asgjë – nuk janë dëshira të fshehura, ose arketime, apo inferioritete – në teorinë e manarit të terapistëve. Ata i përkasin inxhinierit; Ato janë ato që ndriçimi i tij në evolim solli në dritë në atë kohë në jetën e tij!

Ju mund të gjeni teorinë e Boss-it që shprehet në Parimet ekzistuese të Mjekësisë dhe Psikologjisë. Psikoanaliza dhe Daseinsanaliza dallojnë terapi frojdiane dhe ekzistenciale. Puna e tij në analizën e ëndrrave mund të gjendet në Analizën e Ëndrrave dhe kam ëndërruar natën e fundit ….