APOE-4: Qasja për Pse Ushqimi i ulët yndyror dhe statinat
mund të shkaktojë Alzheimer

Nga Stephanie Seneff
seneff@csail.mit.edu 
December 15, 2009

ORIGINAL SOURCE: http://people.csail.mit.edu/seneff/alzheimers_statins.html

Abstrakt

Alzheimer është një sëmundje shkatërruese, incidenca e të cilave është dukshëm në rritje në Amerikë. Për fat të mirë, një numër i konsiderueshëm i dollarëve të kërkimit aktualisht po shpenzohen për të kuptuar se çfarë shkakton Alzheimer. ApoE-4, një alel i veçantë i apolipoprotein apoE, është një faktor i njohur i rrezikut. Që nga azE luan një rol vendimtar në transportin e kolesterolit dhe yndyrave në tru, mund të supozohet se mungesa e yndyrës dhe kolesterolit në tru luajnë një rol kritik në procesin e sëmundjes. Në një studim të shquar të kohëve të fundit, u zbulua se pacientët e Alzheimerit kanë vetëm 1/6 të përqendrimit të acideve yndyrore të lira në lëngun cerebrospinal në krahasim me individët pa Alzheimer. Paralelisht, bëhet shumë e qartë se kolesteroli është i përhapur në tru dhe se luan një rol kritik si në transportimin e nervave në sinaps dhe në ruajtjen e shëndetit të fibrave nervore të veshjes së veshkave të mielenit. Një dietë shumë e lartë yndyrë (ketogenic) është gjetur për të përmirësuar aftësinë njohëse në pacientët Alzheimer. Këto dhe vëzhgimet e tjera të përshkruara më poshtë më çojnë në përfundimin se si një dietë me yndyrë të ulët dhe trajtim me drogë statine rrisin ndjeshmërinë ndaj Alzheimerit,

1. Hyrje

Alzheimer është një sëmundje shkatërruese që heq mendjen pak për një periudhë dekadash. Ajo fillon si boshllëqe të çuditshme të kujtesës, por pastaj vazhdimisht e dëmton jetën tuaj deri në pikën ku kujdesi përreth orëve është opsioni i vetëm. Me Alzheimer rëndë, ju lehtë mund të endesh dhe të humbasësh, dhe as që mund të njohësh as vajzën tënde. Alzheimer ishte një sëmundje e njohur pak para vitit 1960, por sot ajo kërcënon të heqë plotësisht sistemin shëndetësor në Shtetet e Bashkuara.

Aktualisht, mbi 5 milionë njerëz në Amerikë kanë Alzheimer. Mesatarisht, një person mbi 65 vjeç me shpenzimet Alzheimer kushton tre herë më shumë për kujdesin shëndetësor si ai pa Alzheimer. Më alarmante, incidenca e Alzheimer është në rritje. Dr. Murray Waldman ka studiuar të dhëna epidemiologjike krahasuar Alzheimer me frakturat e femurit, duke shikuar prapa gjatë pesëdhjetë viteve të fundit [52]. Alarmingly, ai ka gjetur se, ndërsa incidenca e frakturave të femurit (një kusht tjetër që zakonisht rritet me moshën) është rritur vetëm në një shkallë lineare, rritja e incidencës së Alzheimerit është rritur në mënyrë eksponenciale, midis 1960 dhe 2010 Epidemia e Alzheimer [ 15]. Vetëm mes viteve 2000 dhe 2006, vdekjet e Alzheimer-it amerikan u rritën me 47%, ndërsa krahasuar me vdekjet nga sëmundjet e zemrës, kanceri i gjirit, kanceri i prostatës dhe goditja në tru u ulën me 11%. Kjo rritje shkon përtej njerëzve që jetojnë më gjatë: për njerëzit 85 e më të vjetër, përqindja që vdiq nga Alzheimer u rrit me 30% midis 2000 dhe 2005 [2]. Së fundi, ka të ngjarë që këto janë nën-vlerësime, pasi shumë njerëz që vuajnë nga Alzheimer-i në fund të fundit vdesin për diçka tjetër. Ka të ngjarë që të keni një mik apo të afërm të ngushtë që vuan nga Alzheimer.

Diçka në stilin e jetës sonë të tanishme është duke rritur gjasat që ne do të dorëzohemi ndaj Alzheimerit. Besimi im është se dy kontribues të mëdhenj janë obsesioni ynë i tanishëm me dietë me yndyrë të ulët, e kombinuar me përdorimin gjithnjë e më të madh të drogave të statinës. Unë kam argumentuar diku tjetër që dieta me yndyrë të ulët mund të jetë një faktor kryesor në rritjen alarmante të autizmit dhe ADHD në fëmijë. Unë gjithashtu kam argumentuar se epidemia e obezitetit dhe sindromi metabolik i lidhur mund të gjurmohen në dietë të tepruar me yndyrë të ulët. Statins ka të ngjarë të kontribuojë në një rritje në shumë çështje serioze shëndetësore përveç Alzheimer, si sepsë, dështimi i zemrës, dëmtimi i fetusit dhe kanceri, siç kam argumentuar këtu. Unë besoj se trendet do të përkeqësohen vetëm në të ardhmen, nëse nuk ndryshojmë ndjeshëm pikëpamjen tonë të tanishme për “jetesën e shëndetshme”.

Idetë e zhvilluara në këtë ese janë rezultat i hulumtimeve të gjera on-line të kryera për të kuptuar procesin me të cilin zhvillohet Alzheimer. Për fat të mirë, një pjesë e madhe e parave kërkimore aktualisht është duke u shpenzuar për Alzheimer, por një shkak i qartë artikuluar është ende i pakapshëm. Sidoqoftë, shumë drejtime emocionuese janë të freskëta nga shtypi dhe pjesët e enigmës po fillojnë të mblidhen në një histori koherente. Studiuesit vetëm kohët e fundit zbulojnë se si yndyra ashtu edhe kolesteroli janë mjaft të mangëta në trurin e Alzheimerit. Rezulton se yndyra dhe kolesteroli janë të dy ushqyesve jetikë në tru. Truri përmban vetëm 2% të masës së trupit, por 25% të kolesterolit total. Kolesteroli është thelbësor si në transmetimin e sinjaleve nervore dhe në luftimin e infeksioneve.

Një pjesë e rëndësishme e enigmës është një shënues gjenetik që predispozon njerëzit për Alzheimer, të quajtur “apoE-4”. ApoE luan një rol qendror në transportin e yndyrave dhe kolesterolit. Aktualisht ekzistojnë pesë variante të dallueshme të njohur të apoE (të quajtur si “alleles”), me ato të etiketuara “2”, “3” dhe “4” që janë më të përhapura. ApoE-2 ka treguar të ketë disa mbrojtje kundër Alzheimerit; apoE-3 është aleli më i zakonshëm “default”, dhe apoE-4, i pranishëm në 13-15% të popullsisë, është alleli që shoqërohet me rrezikun e shtuar ndaj Alzheimerit. Një person me apoE-4 allele të trashëguar nga të dy nëna dhe babai i tyre ka deri në njëzetfish më të lartë mundësinë e zhvillimit të sëmundjes Alzheimer. Kuptimi i shumë rolit të apoE në trup ishte një hap kyç që shpuri në teorinë time të propozuar të ulët të yndyrës / statinës.

2. Historiku: Biologjia e trurit 101

Megjithëse unë jam përpjekur ta shkruaj këtë ese në një mënyrë që është e arritshme për jo-ekspertë, do të jetë e dobishme që së pari të njohim njohuritë themelore të strukturës së trurit dhe rolet që luajnë llojet e ndryshme të qelizave brenda trurit.

Në nivelin më të thjeshtë, truri mund të karakterizohet si i përbërë nga dy komponentë kryesorë: materia gri dhe materia e bardhë. Materia gri përfshin trupat e neuroneve, duke përfshirë edhe bërthamën e qelizave, dhe bateria e bardhë përmban një numër të “telave” që lidhin çdo neuron me çdo neuron tjetër me të cilin komunikon. Telat njihen si “aksone” dhe ato mund të jenë mjaft të gjata, duke lidhur, për shembull, neuronet në korteksin frontal (mbi sytë) me neuronet e tjera të thella në brendësinë e trurit që kanë të bëjnë me kujtesën dhe lëvizjen. Akset do të shquhen dukshëm në diskutimet më poshtë, sepse ato janë të veshura me një substancë yndyrore të quajtura mbështjellësin e mielenit dhe kjo shtresë izoluese dihet se është e dëmtuar në Alzheimer. Neuronet marrin sinjale të transmetuara përmes akseve në momentet e njohura si synapse. Këtu mesazhi duhet të transmetohet nga një neuron në një tjetër, dhe neurotransmetues të ndryshëm si dopamina dhe GABA ushtrojnë ndikime nxitëse ose frenuese në fuqinë e sinjalit. Në adidtion të një aksioni të vetëm, neuronet zakonisht kanë disa fibra nervore shumë më të shkurtra të quajtura dendrite, puna e të cilëve është të marrin sinjale hyrëse nga burime të ndryshme. Në një pikë të dhënë në kohë, sinjalet e marra nga burime të shumta janë të integruara në trupin e qelizës dhe merret një vendim nëse fuqia e sinjalit të grumbulluar është mbi pragun, në të cilin rast neoni përgjigjet duke lëshuar një sërë pulsesh elektrike, të cilat janë pastaj transmetohet përmes aksonit në një destinacion ndoshta të largët.

Përveç neuroneve, truri gjithashtu përmban një numër të madh të qelizave “ndihmëse” të quajtura qeliza gliale, të cilat kanë të bëjnë me kujdesin dhe ushqimin e neuroneve. Tre llojet kryesore të qelizave gliale do të luajnë rol në diskutimin tonë të mëvonshëm: mikroglia, astrocitët dhe oligodendrocitet. Microglia janë ekuivalente me qelizat e bardha të gjakut në pjesën tjetër të trupit. Ata janë të shqetësuar me luftimin e agjentëve infektivë si bakteriet dhe viruset, dhe gjithashtu monitorojnë shëndetin e neuroneve, duke marrë vendime për jetën dhe vdekjen: programimin e një neuroni të veçantë për apoptozë (vetë-shkatërrim i qëllimshëm) nëse duket se funksionon keq përtej shpresës shërim, ose është i infektuar me një organizëm që është tepër i rrezikshëm për të lulëzuar.

Astrocitët janë shumë të dukshëm në historinë tonë më poshtë. Ata ngrihen kundër neuroneve dhe janë përgjegjës për sigurimin e një furnizimi adekuat të ushqyesve. Studimet mbi kulturat e neuroneve nga sistemet nervore qendrore të brejtësve kanë treguar se neuronet varen nga astrocitet për furnizimin e tyre të kolesterolit [40]. Neuronet në mënyrë kritike kanë nevojë për kolesterol, si në sinapsi [50], ashtu edhe në mbështjellësin e mielenit [45], për të transmetuar me sukses sinjalet e tyre dhe gjithashtu si një vijë e parë e mbrojtjes kundër mikrobeve invazive. Kolesteroli është aq i rëndësishëm për trurin që astrocitet janë në gjendje të sintetizojnë atë nga përbërësit bazë, një aftësi që nuk gjendet në shumicën e qelizave. Ata gjithashtu furnizojnë neuronet me acide yndyrore dhe ata janë në gjendje të marrin acide yndyrore të shkurtra dhe t’i kombinojnë ato për të formuar llojet e zinxhirit më të gjatë të acideve yndyrore që janë veçanërisht të shquar në tru [7] [24] [36] dhe pastaj t’i dorëzojë ato në neuronet fqinje dhe në lëngun cerebrospinal.

Lloji i tretë i qelizës gliale është oligodendrocita. Këto qeliza specializohen në sigurimin e mbrojtjes së myelinit të shëndoshë. Oligodentrocitet sintetizojnë një acid të veçantë yndyror që përmban sulfur, i njohur si sulfatidi, nga acide të tjera yndyrore që u jepen atyre nga lëngu cerebrospinal [9]. Sulfatidi është treguar i domosdoshëm për mirëmbajtjen e mbështjellësit të mielenit. Fëmijët e lindur me një defekt në aftësinë për të metabolizuar sulfatidën vuajnë nga demyelination progresive, dhe humbja e shpejtë e funksioneve motorike dhe njohëse, duke rezultuar në një vdekje të hershme para moshës 5 [29]. Hollimi në sulfatide është një karakterizim i njohur i Alzheimer, edhe në fazat e hershme para se ajo të manifestohet si rënie njohëse [18]. Dhe ApoE është treguar të luajë një rol vendimtar në mirëmbajtjen e sulfatidit [19]. Gjatë gjithë jetës së një personi, mbështjellja e mielenit duhet të mbahet dhe riparohet vazhdimisht. Kjo është diçka që studiuesit po fillojnë të vlerësojnë, por dy pronat e lidhura me Alzheimer janë një shtresë e dobët me melanin e cilësisë së ulët së bashku me një përqendrim të zvogëluar në mënyrë drastike të acideve yndyrore dhe kolesterolit në lëngun cerebrospinal [38].

3. Menaxhimi i Kolesterolit dhe Lipideve

Përveç disa njohuri rreth trurit, gjithashtu do të duhet të dish diçka rreth proceseve që ofrojnë yndyrna dhe kolesterolin në të gjitha indet e trupit, me një fokus të veçantë në tru. Shumica e qelizave mund të përdorin ose yndyrna ose glukozë (një sheqer i thjeshtë që rrjedh nga karbohidratet) si një burim karburantesh për të kënaqur nevojat e tyre të energjisë. Megjithatë, truri është një përjashtim i madh për këtë rregull. Të gjitha qelizat në tru, si neuronet dhe qelizat gliale, nuk janë në gjendje të shfrytëzojnë yndyrnat për karburant. Kjo ka të ngjarë, sepse yndyrat janë shumë të çmuara për trurin. Qafa e mielenit kërkon një furnizim të vazhdueshëm të yndyrës me cilësi të lartë për të izoluar dhe mbrojtur aksonet e mbyllura. Meqenëse truri ka nevojë për yndyrnat e saj për të mbijetuar afatgjatë, është e rëndësishme t’i mbrosh nga oksidimi (nga ekspozimi ndaj oksigjenit) dhe nga sulmi nga mikrobet invazive.

Zërat vijnë në të gjitha llojet e formave dhe madhësive. Një dimension është shkalla e ngopjes, e cila ka të bëjë me sa bonash të dyfishta që ato zotërojnë, me yndyrna të ngopura që nuk posedojnë asnjë, yndyrna monounsaturated që kanë vetëm një, dhe yndyrnat polyunsaturated që kanë dy ose më shumë. Oksigjeni thyen lidhjen e dyfishtë dhe e lë oksidimin e yndyrshëm, gjë që është problematike për trurin. Yndyrërat e polyunsaturated janë më të prekshmmet ndaj ekspozimit të oksigjenit, për shkak të lidhjeve të shumta të dyfishta.

Zërat treten në zorrë dhe lëshohen në rrjedhën e gjakut në formën e një topi relativisht të madh me një shtresë proteine ​​mbrojtëse, të quajtur një chylomicron. Kelomikroni mund të sigurojë lëndë djegëse të drejtpërdrejtë në shumë lloje qelizash, por gjithashtu mund të dërgohet në mëlçinë ku grimcat e përmbajtura janë shpërndarë dhe rishpërndarë në grimca shumë më të vogla, të cilat gjithashtu përmbajnë sasi të konsiderueshme të kolesterolit. Këto grimca quhen “lipoproteine” (tani e tutje, LPP), sepse ato përmbajnë proteina në guaskë sferike dhe lipide (yndyrna) në brendësi. Nëse keni matur kolesterolin tuaj, ndoshta keni dëgjuar për LDL (densitet të ulët LPP) dhe HDL (LPP me densitet të lartë). Nëse mendoni se këto janë dy lloje të ndryshme të kolesterolit, do të gaboheni. Ata janë vetëm dy lloje të ndryshme kontejnerësh për kolesterolin dhe yndyrnat që i shërbejnë roleve të ndryshme në trup. Ka aktualisht disa LPP të tjerë, për shembull VLDL (shumë të ulët) dhe IDL (ndërmjetëse), siç tregohet në diagramin shoqërues. VLDL, IDL, LDL, HDL Në këtë ese do t’i referohem këtyre kolektivisht si XDL. Sikur kjo të mos ishte mjaft konfuze, ekziston edhe një tjetër XDL unik që gjendet vetëm në lëngun cerebrospinal, që furnizon nevojat ushqyese të trurit dhe sistemit nervor. Kjo nuk duket të ketë një emër ende, por unë do ta quaj “B-HDL”, sepse është si HDL në aspektin e madhësisë së tij dhe “B” është për “trurin” [13]

Një pikë e rëndësishme për të gjitha XDL-të është se ato përmbajnë kompozime dukshëm të ndryshme dhe secila është në shënjestër (e programuar) për indet specifike. Një sërë proteinash të quajtura “apolipoproteine” ose, në mënyrë të ngjashme, “apoproteins” (“apo’s” për të shkurtër) figurojnë me forcë në kontrollin e cili Struktura Chylomicron merr atë. Siç mund ta shikoni nga skematika e hilomikronit të treguar në të djathtë, ai përmban një ylber të orëve të ndryshme për çdo aplikim të mundshëm. Por XDL-të janë shumë më specifike, me HDL që përmban “A”, LDL që përmban “B”, VLDL që përmban “B” dhe “C”, dhe IDL që përmban vetëm “E.” Efekte të tilla kanë vetitë e veçanta që lejojnë që përmbajtja e lipideve të transportohet nëpër membranat qelizore në mënyrë që qeliza të mund të fitojë akses në yndyrnat dhe choleseterol brenda.

E vetmja që është shqetësuese për ne në kontekstin e këtij ese është apoE. ApoE është shumë e rëndësishme për historinë tonë për shkak të lidhjes së saj të njohur me sëmundjen Alzheimer. ApoE është një proteinë, pra, sekuenca e aminoacideve dhe përbërja e tij specifike diktuar nga një sekuencë përkatëse e ADN-së në një gjen që kodon proteina. Disa ndryshime në kodin e ADN-së çojnë në defekte në aftësinë e proteinës së transkriptuar për të kryer rolet e saj biologjike. ApoE-4, aleli që shoqërohet me rritjen e rrezikut ndaj Alzheimer, është me sa duket i paaftë për të kryer detyrat e saja në mënyrë efikase sikurse alela të tjera. Duke kuptuar se çfarë bën apoE, mund të konkludojmë më mirë se si pasojat për të bërë atë dobët mund të ndikojnë në tru dhe pastaj të vëzhgojnë eksperimentalisht nëse tiparet e trurit të Alzheimerit janë në përputhje me rolet e luajtur nga apoE.

Një çelës i fortë për rolet e APE-së mund të konkludohet nga ajo ku është gjetur. Siç e përmenda më sipër, është e vetmja ose në të dyja B-HDL në lëngun cerebrospinal dhe IDL në serum të gjakut. Vetëm llojet e përzgjedhur të qelizave mund ta sintetizojnë atë, dy prej të cilave më të rëndësishmet për qëllimet tona janë mëlçia dhe astrocitet në tru. Kështu astrocitet sigurojnë lidhjen mes gjakut dhe lëngut cerebrospinal. Ata mund të sjellin lipide dhe kolesterol nëpër barrierën e gjakut të trurit, nëpërmjet çelësit të veçantë që është apoE.

Rezulton se edhe pse azE nuk gjendet në LDL, ajo lidhet me LDL dhe kjo do të thotë se astrocitet mund të zhbllokojnë çelësin e LDL në të njëjtën mënyrë që ata mund të kenë qasje në IDL dhe kështu kolesterolin dhe përmbajtjen e acidit yndyror e LDL janë të arritshme edhe për astrocitet, për sa kohë që apoE funksionon siç duhet. Astrocitet rimodelojne dhe ri-paketojne lipidet dhe i leshojne ato ne lengun cerebospinal, si B-HDL dhe thjesht si acide yndyrore te lira, te disponueshme per marrjen nga te gjitha pjeset e trurit dhe te sistemit nervor [13].

Një nga hapat kritik të riformimit është të konvertohet yndyrnat në lloje që janë më tërheqës për trurin. Për të kuptuar këtë proces ju duhet të dini për një dimension tjetër të yndyrave përveç shkallës së tyre të ngopjes, që është gjatësia e tyre totale. Yndyrnat kanë një zinxhir të atomeve të karbonit të lidhur si shpinë, dhe numri total i karbonit në një yndyrë të veçantë e karakterizon atë si të shkurtër, të mesëm ose të gjatë. Truri punon më mirë kur yndyrat përbërëse janë të gjata dhe, në të vërtetë, astrocitet janë në gjendje të marrin yndyrna të zinxhirit të shkurtër dhe t’i riorganizojnë ato për të bërë yndyrna më të gjata [24].

Një dimension i fundit i yndyrave që luan një rol është vendi ku lidhja e dyfishtë e dyfishtë ndodhet në një yndyrë polyunsaturated, e cila dallon omega-3 nga yndyrnat omega-6 (pozicioni 3, pozicioni 6). Yndyrërat Omega-3 janë shumë të zakonshme në tru. Disa prej yndyrnave omega-3 dhe omega-6 janë acide yndyrore esenciale, në të cilën trupi i njeriut nuk është në gjendje të sintetizojë ato dhe rrjedhimisht varet nga furnizimi i tyre nga dieta. Kjo është arsyeja pse pohohet se peshqit “ju bën të mençur”: sepse peshqit e ujit të ftohtë janë burimi më i mirë i yndyrës esenciale omega-3.

Tani dua të kthehem në temën e XDL-së. Është një udhëtim i rrezikshëm nga mëlçia në tru, pasi oksigjeni dhe mikrobet janë gjetur në bollëk në rrjedhën e gjakut. Shembujt mbrojtës të XDL-së përmbajnë si LPP-të ashtu edhe kolesterolin e paesterifikuar, si dhe nënshkrimin apo që kontrollon cilat qeliza mund të marrin përmbajtjen, siç tregohet në skemën shoqëruese. lipoprotein skematik Përmbajtja e brendshme është esterified kolesterol dhe acide yndyrore, së bashku me antioksidantë të caktuara që janë të përshtatshme për të transportuar në qelizat e paketuara në të njëjtën anije mallrash. Esterifikimi është një teknikë për të bërë yndyrnat dhe kolesterolin inert, gjë që ndihmon në mbrojtjen e tyre nga oksidimi [51]. Duke pasur antioksidantë (të tilla si vitamina E dhe Coenzyme Q10) së bashku për udhëtim është gjithashtu i përshtatshëm, pasi ata gjithashtu mbrojnë kundër oksidimit. Kolesteroli i përfshirë në predhë, megjithatë, nuk është qëllimisht esterified, që do të thotë se ajo është aktive. Një nga rolet e saj është të ruhet nga bakteret dhe viruset invazive [55]. Kolesteroli është vija e parë e mbrojtjes kundër këtyre mikrobeve, pasi ajo do të paralajmërojë qelizat e bardha të gjakut për të sulmuar sa herë që të ballafaqohet me patogjene të rrezikshme. Është propozuar gjithashtu që kolesteroli në vetvete të XDL-së vepron si një antioksidant [48].

HDL-të janë të varfër kryesisht nga përmbajtja e lipideve dhe kolesterolit, dhe ata janë të ngarkuar me kthimin e grimcave boshe prapa në mëlçi. Pasi atje, kolesteroli do të rekomandohet për të hyrë në sistemin e tretjes si pjesë e biliare, e cila është prodhuar nga fshikëza e tëmthit për të ndihmuar tretjen e yndyrëve të prekura. Por trupi është shumë i kujdesshëm për të ruajtur kolesterolin, kështu që 90% e saj do të riciklohet nga zorrët në rrjedhën e gjakut, që gjendet në hilomikronin që filloi tregimin tonë rreth yndyrave.

Në përmbledhje, menaxhimi i shpërndarjes së yndyrave dhe kolesterolit në qelizat e trupit është një proces kompleks, i orkestruar me kujdes për të siguruar që ata do të kenë një udhëtim të sigurt në destinacionin e tyre. Rreziqet rri në rrjedhën e gjakut, kryesisht në formën e oksigjenit dhe mikrobeve invazive. Trupi e konsideron kolesterolin të jetë një ngarkesë e çmuar dhe është shumë e kujdesshme për ta ruajtur atë, duke e ricikluar atë nga zorrët në mëlçi, që të shpërndahet në mënyrë të përshtatshme në mesin e XDL-ve që do të ofrojnë si kolesterolin ashtu edhe yndyrnat tek indet që varen prej tyre , sidomos truri dhe sistemi nervor.

4. Marrëdhënia midis Kolesterolit dhe Alzheimerit

Nëpërmjet studimeve retrospektive, industria e statinës ka qenë shumë e suksesshme në lojë duke pretenduar se përfitimet që rrjedhin nga kolesteroli i lartë janë në të vërtetë për shkak të statineve, siç e kam përshkruar gjerësisht në një ese mbi marrëdhënien midis statinave dhe dëmtimit të fetusit, sepsës, kancerit, dhe dështimi i zemrës. Në rastin e Alzheimer, ata po luajnë këtë lojë në të kundërt: ata janë duke fajësuar kolesterolin për një problem shumë serioz që unë besoj se është shkaktuar nga statinet.

Industria e statinës ka vështruar shumë dhe shumë për të provuar se kolesteroli i lartë mund të jetë një faktor rreziku për Alzheimer. Ata shqyrtuan nivelet e kolesterolit për meshkujt dhe femrat e të gjitha moshave midis 50 dhe 100, duke shikuar më 30 ose më shumë vite nëse është e nevojshme, për të parë nëse ka pasur ndonjë lidhje midis kolesterolit të lartë dhe Alzheimer. Ata gjetën vetëm një marrëdhënie statistikisht të rëndësishme: meshkujt që kishin pasur kolesterol të lartë në 50-tat e tyre kishin një ndjeshmëri më të madhe ndaj Alzheimerit shumë më vonë në jetë.

Industria e statinës ka kërcyer në këtë rast për të nënkuptuar që kolesteroli i lartë mund të shkaktojë Alzheimer, dhe, me të vërtetë, kanë qenë shumë fatlum në atë gazetarë që kanë marrë karrem dhe po promovojnë idenë se nëse kolesteroli i lartë shumë vite më parë lidhet me Alzheimer , atëherë statinat mund të mbrojnë nga Alzheimer. Për fat të mirë, ekzistojnë faqet e gjata të internetit (kolesteroli nuk shkakton Alzheimer) që kanë dokumentuar listën e gjatë të arsyeve pse kjo ide është absurde.

Njerëzit të cilët kanë kolesterol të lartë në 50-tat e tyre janë fëmija poster për trajtimin e statinit: të gjitha studimet që kanë treguar një përfitim për statinat në drejtim të zvogëlimit të numrit të sulmeve të zemrës të vogla përfshinin meshkuj në 50-tat e tyre. Kolesteroli i lartë lidhet pozitivisht me jetëgjatësinë e njerëzve mbi 85 vjeç [54] dhe është treguar të jetë e lidhur me funksionin e kujtesës më të mirë [53] dhe demencën e zvogëluar [35]. E kundërta është gjithashtu e vërtetë: një korrelacion midis niveleve të kolesterolit në rënie dhe Alzheimerit [39]. Siç do të diskutohet edhe më vonë, njerëzit me Alzheimer gjithashtu kanë ulur nivelet e B-HDL, si dhe nivele të reduktuara ndjeshëm të acideve yndyrore, në lëngun cerbrospinal, dmth furnizim të varfër të kolesterolit dhe yndyrave me mbështjellësin e mielenit [38]. Siç e pamë më parë, furnizimi me acid yndyror është thelbësor si blloqe ndërtimi për sulfatidën që sintetizohet nga oligodendrocitet për të mbajtur të shëndetshme mbështjelljen e mielenit [29].

Studimi i dukshëm që duhet bërë është që burrat të cilët kanë kolesterolin e lartë në 50-të e tyre në tri grupe: ata që nuk kanë marrë statina, ata që kanë marrë doza më të vogla për kohë të shkurtër dhe ata që kanë marrë doza më të mëdha për kohë më të gjata. Një studim i tillë nuk do të ishte e vështirë për të bërë; në fakt, dyshoj diçka sikur është bërë tashmë. Por ju kurrë nuk do të dëgjoni për këtë sepse industria e statinit ka varrosur rezultatet.

Në një studim retorativ të anëtarëve të Programit Permanente të Kujdesit Mjekësor në Kaliforni të Veriut, hulumtuesit i shqyrtuan të dhënat e kolesterolit që u bënë në mes të 1964 dhe 1973 [46]. Ata studiuan rreth dhjetë mijë njerëz që kishin mbetur anëtarë të atij plani shëndetësor në vitin 1994, pas lëshimit të diagnozave kompjuterike ambulatore të demencës (demtimi Alzheimer dhe vaskulare). Subjektet ishin midis 40 dhe 45 vjeç kur u mblodhën të dhënat e kolesterolit.

Hulumtuesit gjetën një rezultat të paktë statistikisht të rëndësishëm që njerëzit të cilët ishin diagnostikuar me Alzheimer kishin kolesterol më të lartë në 50-tat e tyre se sa grupi i kontrollit. Vlera mesatare për pacientët e Alzheimerit ishte 228.5, kundrejt 224.1 për kontrollet.

Pyetja që duhet të kërkojnë të gjithë është: për grupin e Alzheimerit, si dolën njerëzit që më vonë morën statina kundër njerëzve që nuk kishin? Në nënvlerësim ekstrem, autorët në mënyrë të tërthortë vërejnë në mes të një paragrafi: “Informacion mbi trajtimet e uljes së lipideve, të cilat janë sugjeruar për të ulur rrezikun e demencës [31], nuk ishte i disponueshëm për këtë studim.” Ju mund të jeni i sigurt nëse, nëse ka pasur ndonjë shenjë që statinët mund të kenë ndihmuar, këta kërkues do t’u lejohet të kenë qasje në këto të dhëna.

Artikulli që ata i referohen për mbështetje, referencë në [46] (që është referencë këtu [44]) ishte shumë e dobët. Abstrakti për këtë artikull përsëritet në mënyrë të plotë këtu në Shtojcën. Por fjalia përfundimtare e përmbledh mirë: “Më shumë se një rol modest për statinat në parandalimin e AD [Alzheimer’s Disease] duket e pamundur.” Kjo është më e mira që ata mund të dalin për të mbrojtur pozicionin që statinat mund të mbrojnë nga sëmundja Alzheimer.

Një shpjegim intuitiv përse kolesteroli i lartë në moshë të hershme mund të lidhet me rrezikun e Alzheimerit ka të bëjë me apoE-4. Njerëzit me atë alel janë të njohur që kanë kolesterol të lartë në fillim të jetës [39], dhe unë besoj se kjo është një strategji mbrojtëse nga ana e trupit. Azeli apoE-4 ka të ngjarë të jetë i dëmtuar në detyrën e importimit të kolesterolit në astrocit, dhe për këtë arsye një rritje në bioavailability e kolesterolit në serum të gjakut do të ndihmonte në kompensimin e këtij deficiti. Marrja e një statine do të ishte gjëja e fundit që një person në atë situatë do të donte të bënte.

5. A e bëjnë statinët Alzheimer?

Ka një arsye të qartë pse statinat do të promovonin Alzheimer. Ata dëmtojnë aftësinë e mëlçisë për të sintetizuar kolesterolin dhe si pasojë nivelin e LDL në plummet e gjakut. Kolesteroli luan një rol vendimtar në tru, si në aspektin e mundësimit të transportit të sinjalit përgjatë sinapsi [50] dhe në drejtim të inkurajimit të rritjes së neuroneve nëpërmjet zhvillimit të shëndetshëm të mbështjellësit të mielenit [45]. Megjithatë, industria e statin krenohet me krenari se statinat janë efektive në ndërhyrjen e prodhimit të kolesterolit në tru [31] [47], si dhe në mëlçinë.

Yeon-Kyun Shin është një ekspert për mekanizmin fizik të kolesterolit në synaps për të nxitur transmetimin e mesazheve nervore dhe një nga autorët e referuar më parë. Në një intervistë nga një gazetar i Science Daily, Shin tha: “Nëse hiqni kolesterolin nga truri, atëherë ju ndikoni drejtpërdrejt në makineritë që nxisin lirimin e neurotransmetuesve. ju jeni zgjuar dhe sa mirë i mbani mend gjërat. ”

Një rishikim i fundit i dy studimeve të kontrollit të dyfishtë të verbër me vendim të popullsisë, të kontrolluara me placebo, mbi medikamentet e statinit në individë në rrezik për sëmundje të demencës dhe Alzheimer, treguan se statinat nuk janë mbrojtëse kundër Alzheimerit [34]. Autori kryesor i studimit, Bernadette McGuinness, u citua nga një gazetar nga Daily Science Daily duke thënë: “Nga këto sprova, që përmbanin numër shumë të madh dhe ishin standarde ari, duket se statinat që u jepen në fund të jetës individëve në rrezik e sëmundjeve të enëve të gjakut nuk parandalojnë kundër çmenduri “. Një studiues në UCLA, Beatrice Golomb, kur iu kërkua të komentonte mbi rezultatet, ishte edhe më negativ, duke thënë, “Sa i përket statineve si ilaçe parandaluese, ekzistojnë një numër rastesh individuale në rastet e raporteve dhe seritë e rasteve ku njohja është qartë dhe riprodhuese të prekur nga statinat. ” Në intervistë, Golomb vuri në dukje se gjyqet e ndryshme të rastit kanë treguar se statinat ishin ose të kundërta ose neutrale ndaj njohjes, por asnjë nuk ka treguar një përgjigje të favorshme.

Një efekt i përbashkët anësor i statineve është mosfunksionimi i kujtesës. Dr. Duane Graveline, i njohur me dashuri si “spacedoc” për shkak se ai shërbeu si mjek për astronautët, ka qenë një avokat i fortë kundër statinave në faqen e tij të internetit ku ai mbledh të dhëna të efekteve anësore të statinës direkt nga përdoruesit e statinit në mbarë botën. Ai u drejtua në këtë sulm ndaj statinave si pasojë e përvojës së tij personale të amnezisë së përkohshme globale, një episod i frikshëm i humbjes totale të kujtesës, të cilin ai është i bindur, u shkaktua nga droga e statinës që po merrte në atë kohë. Ai tani ka përfunduar tre libra që përshkruajnë një koleksion të ndryshëm të efekteve anësore të statinave, nga të cilat më të famshmet është Lipitor: Thief of Memory [17].

Një mënyrë e dytë (përveç ndikimit të tyre të drejtpërdrejtë në kolesterolin) në të cilin statinët mund të ndikojnë në Alzheimer është në efektin e tyre të tërthortë negativ në furnizimin e acideve yndyrore dhe antioksidantëve në tru. Është e dhënë që statinët reduktojnë në mënyrë drastike nivelin e LDL në gjak serum. Kjo është kërkesa e tyre për famë. Është interesante, megjithatë, se ata arrijnë të reduktojnë jo vetëm sasinë e kolesterolit që përmban grimcat e LDL, por numri i grimcave LDL gjithsej. Kjo do të thotë se, përveç uljes së kolesterolit, ato zvogëlojnë furnizimin në dispozicion të trurit të dy acideve yndyrore dhe antioksiduesve, të cilat gjithashtu mbahen në grimcat LDL. Siç e kemi parë, të tre këto substanca janë thelbësore për funksionimin e duhur të trurit.

Supozoj se arsyet për këtë efekt të tërthortë janë dyfish: (1) ka kolesterol joadekuat në biliare për të metabolizuar yndyrnat dietike dhe (2) efektet kufizuese të normës në prodhimin e LDL është aftësia për të siguruar kolesterolin adekuat në guaskë për të siguruar mbijetesën e përmbajtjes gjatë transportit në qarkullimin e gjakut; dmth., për të mbrojtur përmbajtjen nga bakteriet dhe viruset e oksidimit dhe grumbullimit. Njerëzit që marrin dozën më të lartë prej 80 mg / dl të statineve shpesh përfundojnë me nivele të LDL deri në 40mg / dl, shumë më poshtë edhe në numrin më të ulët të vërejtur në mënyrë të natyrshme. Unë dridhem të mendoj për pasojat e mundshme afatgjata të zbrazjes aq të rëndë në yndyrna, kolesterol dhe antioksidantë.

Një mënyrë e tretë në të cilën statinët mund të promovojnë Alzheimer është duke dëmtuar aftësinë për qelizat për të sintetizuar koenzim Q10. Coenzimi Q10 ka fatkeqësinë për të ndarë rrugën e njëjtë metabolike si kolesteroli. Statinat ndërhyjnë me një hap të rëndësishëm të ndërmjetëm në rrugën e sintezës së kolesterolit dhe koenzimit Q10. Coenzyme Q10 njihet edhe si “ubiquinone” sepse duket se shfaqet kudo në metabolizmin e qelizave. Ajo është gjetur si në mitokondri dhe në lizosome, dhe roli i saj kritik në të dy vendet është si një antioksidant. Esteret inerte të të dy kolesterolit dhe acideve yndyrore hidrolizohen dhe aktivizohen në lizosomat [8], dhe pastaj lëshohen në citoplazmë. Coenzimi Q10 konsumon oksigjen të tepërt për të mbajtur atë nga dëmtimi oksidues [30], duke gjeneruar energji në formën e ATP (adenosine triphosphate, valuta universale e energjisë në biologji).

Mënyra përfundimtare në të cilën statinët duhet të rrisin rrezikun e Alzheimer është nëpërmjet efektit të tyre të tërthortë në vitaminë D. Kolesteroli Vitamina D sintetizohet nga kolesteroli në lëkurë, pas ekspozimit ndaj rrezeve UV nga dielli. Në fakt, formula kimike e vitaminës D është pothuajse e padallueshme nga ajo e kolesterolit, siç tregohet në dy figurat e bashkangjitura (kolesteroli në të majtë, vitamina D në të djathtë). Nëse nivelet e LDL janë Vitamina D3 mbahen artificialisht të ulëta, atëherë trupi nuk do të jetë në gjendje të japë sasi të mjaftueshme të kolesterolit për të rimbushur dyqanet në lëkurë sapo të jenë zbrazur. Kjo do të çonte në mungesën e vitaminës D, e cila është një problem i përhapur në Amerikë.

Dihet mirë se vitamina D lufton infeksionin. Për të cituar nga [25], “Pacientët me infeksione të rënda si në sepsë kanë një prevalencë të lartë të mungesës së vitaminës D dhe shkallës së lartë të vdekshmërisë”. Siç do të trajtohet më vonë, një numër i madh agjentësh infektivë janë treguar të jenë të pranishëm në sasi të parregullt të lartë në trurin e pacientëve Alzheimer [27] [26].

Dr. Grant ka argumentuar kohët e fundit [16] se ka shumë rresht të provave që tregojnë idenë se demenca është e lidhur me mungesën e vitaminës D. Një argument i tërthortë është se mungesa e vitaminës D është e lidhur me shumë kushte që nga ana e tyre kanë rrezik të shtuar për çmenduri, të tilla si diabeti, depresioni, osteoporoza dhe sëmundjet kardiovaskulare. Receptorët e vitaminës D janë të përhapura në tru, dhe ka të ngjarë që ata të luajnë një rol atje në luftimin e infeksionit. Vitamina D me siguri luan role të tjera jetësore në tru ashtu siç sugjerohet fuqimisht nga kjo kuotë e marrë nga abstraktja: “Ne përfundojmë se ka prova të shumta biologjike që sugjerojnë një rol të rëndësishëm për vitaminën D në zhvillimin dhe funksionimin e trurit.”

6. Astrocitet, Metabolizmi i Glukozës dhe Oksigjenit

Alzheimer është e lidhur ngushtë me një mangësi në furnizimin e yndyrës dhe kolesterolit në tru. IDL, kur funksionon siç duhet, është në të vërtetë tepër efikase në kolesterolin dhe forcën e yndyrës nga gjaku nëpër membranat qelizore, krahasuar me LDL [8]. Ai heq përmbajtjen e saj shumë më lehtë se sa të tjerat apo. Dhe kjo e arrin këtë si një pasojë të drejtpërdrejtë të apoE. IDL (si dhe LDL) në gjak i shpërndanë yndyrnat dhe kolesterolin në astrocitet në tru, dhe astrocitët mund ta përdorin këtë burim të jashtëm në vend që të prodhojnë vetë këto lëndë ushqyese. Unë dyshoj, në fakt, se astrocitet prodhojnë vetëm një furnizim privat kur furnizimi i jashtëm është i pamjaftueshëm dhe ata e bëjnë këtë me ngurrim.

Pse do të ishte e pafavorshme për një astrocitet për të sintetizuar yndyrnat e veta dhe kolesterolin? Sipas mendimit tim, përgjigja ka të bëjë me oksigjenin. Një astrocita ka nevojë për një burim të rëndësishëm energjie për të sintetizuar yndyrnat dhe kolesterolin, dhe kjo energji zakonisht furnizohet me glukozë nga qarkullimi i gjakut. Për më tepër, produkti përfundimtar i metabolizmit të glukozës është acetil-Coenzyme A, paraardhësi i të dy acideve yndyrore dhe kolesterolit. Glukoza mund të konsumohet në mënyrë shumë efikase në mitokondri, struktura të brendshme brenda citoplazmës qelizore, nëpërmjet proceseve aerobe që kërkojnë oksigjen. Glukoza është thyer për të prodhuar acetil-Coenzyme A si një produkt përfundimtar, si dhe ATP, burimi i energjisë në të gjitha qelizat.

Megjithatë, oksigjeni është toksik për lipidet (yndyrnat), sepse i oksidizon ato dhe i bën ato të acaruara. Lipidet janë të brishtë nëse nuk mbështjellin në një guaskë mbrojtëse si IDL, HDL ose LDL. Pasi ata janë të rancid ata janë të ndjeshëm ndaj infeksionit nga agjentë invazive si bakteret dhe viruset. Pra, një astrocit që përpiqet të sintetizojë një lipid duhet të jetë shumë i kujdesshëm për të mbajtur oksigjen jashtë, por oksigjen është i nevojshëm për metabolizëm efikas të glukozës, i cili do të sigurojë si lëndën djegëse (ATP) dhe lëndën e parë (acetil-koenzim A) për yndyrë dhe sintezën e kolesterolit.

Çfarë duhet të bëni? E pra, rezulton se ka një zgjidhje alternative, edhe pse shumë më pak efikase: për të metabolizuar glukozën anaerobisht direkt në citoplazmë. Ky proces nuk varet nga oksigjeni (një avantazh i madh), por gjithashtu jep shumë më pak ATP (vetëm 6 ATP në krahasim me 30 nëse glukoza metabolizohet aerobi në mitokondri). Produkti përfundimtar i këtij hapi anaerobe është një substancë që quhet piruvatë, e cila mund të ndahet më tej për të prodhuar më shumë energji, por ky proces nuk është i arritshëm për të gjitha qelizat dhe rezulton se astrocitët kanë nevojë për ndihmë për këtë, që është aty ku futet amiloid beta.

7. Roli kryesor i Amyloid-Beta

Amyloid-beta (i njohur edhe si “abeta”) është substanca që formon pllakën e famshme që grumbullohet në trurin e pacientëve të Alzheimerit. Është besuar nga shumë (por jo të gjithë) në komunitetin e hulumtimit se beta-amiloide është shkaku kryesor i sëmundjes Alzheimer, dhe si pasojë, hulumtuesit po kërkojnë në mënyrë aktive droga që mund ta shkatërrojnë atë. Sidoqoftë, amiloid-beta ka aftësinë unike për të stimuluar prodhimin e një enzime, laktat dehidrogjenazë, e cila promovon ndarjen e piruvës (produkti i metabolizmit anaerobik të glukozës) në laktat, nëpërmjet një procesi fermentimi anaerob, duke rinifikuar NAD + dhe duke mundësuar prodhimin e mëtejshëm e një sasi të konsiderueshme të ATP nëpërmjet glycolysis shtesë.

Laktata, nga ana tjetër, mund të përdoret si burim energjie nga disa qeliza dhe është vërtetuar se neuronet janë në listën e shkurtër të llojeve të qelizave që mund të metabolizojnë laktatin. Pra, supozoj se laktat transportohen nga astrocita në një neuron fqinjë për të rritur furnizimin me energji, duke zvogëluar kështu varësinë e saj nga glukoza. Dihet gjithashtu se apoE mund të sinjalizojë prodhimin e amyloid-beta, por vetëm nën kushte të caktuara të pakta të kuptuara mjedisore. Unë sugjeroj që këto aktivitete mjedisore kanë të bëjnë me prodhimin e brendshëm të yndyrave dhe kolesterolit në krahasim me nxjerrjen e këtyre lëndëve ushqyese nga furnizimi me gjak. P.sh., amiloid beta prodhohet si pasojë e stresit oksidativ mjedisor për shkak të furnizimit joadekuat të yndyrave dhe kolesterolit nga gjaku.

Përveç që përdoret si burim i energjisë duke u copëtuar në laktat, piruvës gjithashtu mund të përdoret si një bllok bazë ndërtimi për sintetizimin e acideve yndyrore. Kështu metabolizmi anaerobik i glukozës, i cili jep pirovë, është një situatë e favorshme: (1) zvogëlon ndjeshëm rrezikun e ekspozimit të acideve yndyrore në oksigjen, (2) siguron një burim karboni për neuronet fqinjë në formën e laktik, dhe (3) siguron një bllok ndërtimi bazë për sintezën e acidit yndyror. Por kjo varet nga amyloid-beta për të punuar.

Kështu, sipas mendimit tim (dhe në pikëpamjen e të tjerëve, Amyloid-Beta dhe Alzheimer), amyloid-beta nuk është shkak i Alzheimerit, por më tepër një mjet mbrojtës kundër tij. Përmbledhja e referencës [28] duke argumentuar këtë pikëpamje riprodhohet plotësisht në Shtojcën. Disa variante të një defekti gjenetik të shoqëruar me proteina të prekursorëve amiloid (APP), proteina nga e cila rrjedh amyloid-beta, tani janë identifikuar. Një defekt në këtë proteinë, e cila është e lidhur me një rrezik në rritje të fillimit të hershëm të Alzheimerit, ka të ngjarë të çojë në një aftësi të reduktuar për të sintetizuar beta-amiloide, e cila pastaj do të linte trurin me një problem të madh, pasi që të dy karburantet dhe ndërtesa bazë blloqet për sintezën e acidit yndyror do të ishin në furnizim të shkurtër, ndërkohë që udhëtimi me oksigjen përmes qelizës tek mitokondri do të ishte ekspozuar çfarëdo yndyre që ishin sintetizuar në oksidim. Qeliza ka të ngjarë të mos jetë në gjendje për të vazhduar me nevojën, dhe kjo do të çonte në një reduktim të numrit të acideve yndyrore në lëngun cerebrospinal të Alzheimer, një karakteristikë e mirëfilltë e Alzheimerit [38].

8. Roli i kolesterolit në tru

Truri përmban vetëm 2% të peshës totale të trupit, por përmban pothuajse 25% të kolesterolit total në trup. Është përcaktuar se faktori kufizues që lejon rritjen e sinapseve është disponueshmëria e kolesterolit, e furnizuar nga astrocitet. Kolesteroli luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në synaps, duke formuar dy membranat qelizore në një përshtatje të rehatshme, në mënyrë që sinjali të mund të kërcejë lehtë përmes sinapsi [50]. Pra, kolesteroli joadekuat në sinapsi do ta dobësojë sinjalin në fillim dhe shtresa e papërshtatshme e yndyrës me mbështjellësin e mielenit do ta dobësojë dhe do ta ngadalësojë gjatë transportit. Një neuron që nuk mund t’i dërgojë mesazhet e veta është një neuron i padobishëm, dhe ka kuptim vetëm për ta prishur atë dhe për të pastruar përmbajtjen e tij.

Neuronet që janë dëmtuar në Alzheimer janë të vendosura në rajone të caktuara të trurit të lidhura me kujtesën dhe planifikimin e nivelit të lartë. Këto neurone duhet të transmetojnë sinjale të distancave të gjata në mes të korteksit frontal dhe parafrontal dhe hipokampusit, të vendosur në mesnatë. Transporti i këtyre sinjaleve varet nga një lidhje e fortë dhe e ngushtë në sinapsi, ku sinjali është transferuar nga një neuron në tjetrin dhe një transmetim i sigurt në të gjithë fibrat nervore të gjata, një pjesë e lëndës së bardhë. Qafa e mielenit e cila vesh fibrat nervore përbëhet kryesisht nga acide yndyrore, së bashku me një përqendrim të konsiderueshëm të kolesterolit. Nëse nuk është e izoluar mirë, shpejtësia e transmetimit të sinjalit do të ngadalësohet dhe fuqia e sinjalit do të reduktohet rëndë. Kolesteroli është vendimtar për myelin si dhe për sinapsi, siç tregohet në mënyrë dramatike përmes eksperimenteve të kryera në minj gjenetikisht të dëmtuar nga Gesine Saher et al. [45]. Këta minj mutantë nuk kanë aftësinë për të sintetizuar kolesterolin në oligodendrocitet që formojnë mielin. Ata kishin shqetësuar shumë mire në trurin e tyre, dhe shfaqën ataxia (lëvizjet muskulore të pakoordinuara) dhe dridhje. Në abstrakt, autorët shkruan pa mëdyshje, “Kjo tregon se kolesteroli është një komponent i domosdoshëm i membranave të mielenit”.

Në një studim post-mortem që krahasonin pacientët e Alzheimerit me një grup kontrolli pa Alzheimer, u konstatua se pacientët e Alzheimerit kishin ulur ndjeshëm sasinë e kolesterolit, fosfolipideve (p.sh. B-HDL) dhe acideve yndyrore të lira në lëngun cerebrospinal kontrollon [38]. Kjo ishte e vërtetë pa marrë parasysh nëse pacientët e Alzheimerit ishin shtypur si apoE-4. Me fjalë të tjera, reduktimet në këto lëndë ushqyese kritike në lëngun kurrizor janë të lidhura me Alzheimer-in pavarësisht nëse reduktimi është për shkak të apoE dëmtuar. Reduktimet në acidet yndyrore ishin alarmante: 4.5 micromol / L në pacientët Alzheimer, krahasuar me 28.0 micromol / L në grupin e kontrollit. Kjo është një reduktim me më shumë se një faktor prej 6 në sasinë e acidit yndyror në dispozicion për të riparuar mbështjelljen e mielenit!

Njerëzit me apoE-4 allel kanë tendencë të kenë kolesterol të lartë të serumit. Çështja nëse ky nivel i lartë i kolesterolit mund të jetë një përpjekje nga ana e trupit për t’u përshtatur për një normë të dobët të marrjes së kolesterolit në tru, u trajtua nga një ekip hulumtues në 1998 [39]. Ata studiuan 444 burra në moshën 70 deri në 89 vjeç në atë kohë, për të cilët kishte një numër të madh të niveleve të kolesterolit që datojnë disa dekada më parë. Më të rëndësishmet, nivelet e kolesterolit ranë për njerëzit që zhvilluan Alzheimer para se të tregonin simptomat e Alzheimerit. Autorët sugjeruan se kolesteroli i tyre i lartë mund të ketë qenë një mekanizëm mbrojtës kundër Alzheimer.

Dikush mund të pyesë veten se pse niveli i kolesterolit të tyre ra. Nuk kishte përmendur droga statine në artikull, por statinët me siguri do të ishin një mënyrë efektive për të ulur nivelet e kolesterolit. Industria e statisit do t’i donte njerëzit të besonin se kolesteroli i lartë është një faktor rreziku për Alzheimer, dhe ata janë mjaft të kënaqur që kolesteroli i lartë në fillim të jetës lidhet me Alzheimer-in shumë më vonë. Por këto rezultate sugjerojnë krejt të kundërtën: nivelet e kolesterolit në gjak mbahen me qëllim të lartë nga mekanizmat rregullues të trupit në një përpjekje për të kompensuar defektin. Një përqendrim i lartë do të çojë në një rritje të shkallës së lindjes në tru, ku është e nevojshme në mënyrë kritike për të mbajtur të shëndetshme mbështjelljen e mielenit dhe për të nxitur sinjalizimin e neuroneve në synapse.

Duke përdorur teknologjinë MRI, hulumtuesit në UCLA ishin në gjendje të matin shkallën e ndarjes së mielenit në rajone të caktuara të trurit [6]. Ata kryen studimet e tyre në mbi 100 njerëz në moshën 55-75 vjeç, për të cilët ata gjithashtu përcaktuan alokën apoE të lidhur (2, 3 ose 4). Ata gjetën një prirje të qëndrueshme në atë apoE-2 që kishte më së paku degradim, dhe apoE-4 kishte më shumë, në rajonin e lobit frontal të trurit. Të gjithë njerëzit në studim ishin deri tani të shëndetshëm në lidhje me Alzheimer. Këto rezultate tregojnë se ndarja e parakohshme e mbështjellësit të mielenit (e mundshme për shkak të furnizimit të pamjaftueshëm të yndyrave dhe kolesterolit për ta riparuar) është i lidhur me apoE-4.

Për të përmbledhur, supozoj se për pacientët apoE-4 Alzheimer, apoE e dëmtuar ka çuar në një aftësi të dëmtuar për të transportuar yndyrnat dhe kolesterolin nga rryma e gjakut, nëpërmjet astrociteve, në lëngun cerebrospinal. Kolesteroli i serumit të lartë të gjakut është një përpjekje për të korrigjuar pjesërisht për këtë defekt. Për pjesën tjetër të pacientëve Alzheimer (ato pa azEL apoE-4, por që gjithashtu kanë acide yndyrore të varfër në lëngun e tyre cerebrospinal), ne duhet të kërkojmë një tjetër arsye pse zinxhiri i tyre i furnizimit me acid yndyror mund të thyhet.

9. Infeksione dhe inflamacion

Për të përmbledhur atë që kam thënë deri më tani, Alzheimer duket të jetë pasojë e një pamundësi që neuronet të funksionojnë siç duhet, për shkak të mungesës në yndyrna dhe kolesterolin. Një problem i përzjerë është se yndyrat me kalimin e kohës do të bëhen të dështuar nëse ato nuk mund të rimbursohen në mënyrë adekuate. Yndyrërat e zhurmshme janë të prekshme për të sulmuar nga mikroorganizmat siç janë bakteret dhe viruset. Amyloid-beta është pjesë e zgjidhjes, sepse lejon astrocitet të jenë shumë më efektive në përdorimin e glukozës anaerobike, e cila mbron yndyrnat e sintetizuara brenda vendit dhe kolesterolin nga ekspozimi toksik i oksigjenit, ndërsa në të njëjtën kohë siguron energjinë e nevojshme si nga astrocita për procesi i sintezës dhe nga neuronet fqinje për të ushqyer sinjalizimin e tyre.

Përveç astrociteve, microglia në tru janë gjithashtu të implikuar në Alzheimer. Microglia promovon rritjen e neuroneve kur gjithçka është e mirë, por shkakton vdekjen e qelizave neuronike të programuar në prani të substancave toksike të sekretuara nga bakteret si polisakaridet [56]. Microglia do të fshehë në mënyrë defensive citokinet (sinjalet e komunikimit që nxisin një përgjigje imune) kur ekspozohen ndaj agjentëve infektivë, dhe këto nga ana tjetër do të çojnë në inflamacion, një tjetër tipar i njohur i lidhur me Alzheimer [1]. Microglia është në gjendje të kontrollojë nëse neuronët duhet të jetojnë ose vdesin dhe ata me siguri e bazojnë këtë vendim në faktorët që lidhen me funksionin e funksionit të neuronit dhe nëse është i infektuar. Sapo të jenë programuar mjaft neurone për vdekjen e qelizave, sëmundja do të shfaqet si rënie njohëse.

10. Dëshmi se infeksioni shoqërohet me Alzheimer

Ka dëshmi të konsiderueshme se Alzheimer është e lidhur me një mundësi të rritur të agjentëve infektive që shfaqen në tru. Disa studiues besojnë se agjentët infektivë janë shkaku parësor i Alzheimerit. Ekzistojnë një numër bakteresh që banojnë në sistemin digjestiv të njeriut dhe mund të bashkëjetojnë me qelizat tona pa ndonjë dëm. Megjithatë, H. pylori, një që është mjaft i zakonshëm, është treguar kohët e fundit të jetë përgjegjës për ulcerat e stomakut. Është dyshuar se H. Pylori mund të implikohet në Alzheimer, dhe një studim i kohëve të fundit tregoi se pacientët e Alzheimerit kishin një përqendrim dukshëm më të lartë të një antitrupi kundër H. Pylori në të dy lëngu i tyre cerebrospinal dhe në gjakun e tyre sesa kontrollet e jo-Alzheimer [26]. H. pylori u zbulua në 88% të pacientëve të Alzheimer, por vetëm 47% e kontrolleve. Në një përpjekje për të trajtuar pacientët e Alzheimer, studiuesit administruan një kombinim të fuqishëm të antibiotikëve dhe vlerësuan shkallën e rënies mendore gjatë dy viteve të ardhshme [27]. Për 85% të pacientëve, infeksioni u kalua me sukses dhe për këta pacientë u zbulua edhe përmirësimi njohës pas mbarimit të dy viteve. Pra, ky ishte një shembull i mirë i mundësisë së trajtimit të Alzheimer-it nëpërmjet antibiotikëve.

C. pneumoniae është një bakter shumë i zakonshëm, i vlerësuar për të infektuar 40-70% të të rriturve. Por ekziston një dallim i madh midis një bakterie që ndodhet në rrjedhën e gjakut dhe e bën rrugën e saj në shenjën e brendshme të trurit. Një studim i mostrave post mortem nga rajonet e ndryshme të trurit të pacientëve Alzheimer dhe kontrollet e jo-Alzheimer zbuluan një statistikë jashtëzakonisht të ndryshme: 17 nga 19 Trurit Alzheimer testuar pozitiv për bakter, ndërsa vetëm 1 nga 19 trurin nga grupi i kontrollit testuar pozitive [5].

Shumë agjentë të tjerë infektivë, si viruse dhe baktere, janë gjetur të jenë të lidhur me Alzheimer, përfshirë virusi herpes simplex, pikornavirusi, virusi i sëmundjes Borna dhe spirochete [23]. Një propozim ishte se një bakteriofag i veçantë – një virus që infekton bakterin C. pneumoniae – mund të jetë përgjegjës për Alzheimerin [14]. Autorët argumentuan se fagët mund të bënin rrugën e tyre në mitokondrimet e qelizës bujtëse dhe më pas të fillonin Alzheimer.

11. Ushqimi Ketogenic si trajtim për Alzheimer

Një nga paradigmat premtuese të trajtimit të ri për Alzheimer është që të kalojë pacienti në një dietë shumë të lartë yndyrë, të ulët Carb, një të ashtuquajtur “dietë ketogenic”. Emri vjen nga fakti se metabolizmi i yndyrave dietik prodhon “trupa ketone” si një nënprodukt, të cilat janë një burim shumë i dobishëm për metabolizmin në tru. Është duke u bërë gjithnjë e më e qartë se metabolizmi i dëmtuar i glukozës në tru (i ashtuquajturi “diabeti i tipit 3”) është një karakteristikë e hershme e Alzheimerit. Trupat ketone, qofshin ata që hyjnë në astrocit drejtpërdrejt ose prodhohen në vetë astrocitën duke thyer yndyrnat, mund të dërgohen tek neuronet e afërt, siç tregohet në figurën shoqëruese. Organet ketone Këto neurone mund të shfrytëzojnë trupat ketone si si burim energjie (duke zëvendësuar dhe për rrjedhojë lehtësimin e glukozës) dhe si një pararendës i GABA, një neurotransmetues kritik që është i përhapur në tru.

Dëshmia se një dietë ketogenic mund të ndihmojë Alzheimer u gjet së pari përmes hulumtimit të kryer në minj të cilët ishin edukuar për të qenë të prirur për sëmundjen Alzheimer. [21] Hulumtuesit zbuluan se njohja e minjve u përmirësua kur ata u trajtuan me një dietë të ulët të karbit me yndyrë të lartë dhe gjithashtu se sasia e amyloid-beta në trurin e tyre u zvogëlua. Efekti i fundit do të parashikohet në bazë të premisës se amyloid-beta nxit shfrytëzimin e plotë të glukozës anaerobisht, siç diskutova më parë. Duke pasur trupa ketone si një burim shtesë të karburantit, varësia nga glukoza është zvogëluar. Por një efekt tjetër që mund të jetë më i rëndësishëm sesa ky është disponueshmëria e yndyrave me cilësi të lartë për të përmirësuar gjendjen e veshit të mielenit.

Kjo ide mbështetet nga eksperimente të tjera të bëra në pacientët Alzheimer të njeriut [11] [42]. Një studim i vitit 2004 i kontrolluar nga placebo [42] për efektin e pasurimit të yndyrës në Alzheimer është veçanërisht informativ, sepse zbuloi një ndryshim të rëndësishëm në efektivitetin e pasurimit të yndyrës për subjektet të cilët nuk kishin azeal apoE-4 krahasuar me ato Kush e beri. Grupi i provave eksperimentale iu dha një pije plotësuese që përmban trigliceride të mesme emulsifikuara të zinxhirit, të gjetur në përqendrim të lartë në vaj kokosit. Subjektet pa apoE-4 alel treguan një përmirësim të ndjeshëm në rezultat në një test standard për Alzheimer, ndërsa ato me azE-4 allele nuk. Ky është një tregues i fortë se përfitimi mund të ketë të bëjë me një rritje në marrjen e astrocitit të këtyre yndyrave me cilësi të lartë, diçka që subjektet me apoE-4 allele nuk janë në gjendje të arrijnë për shkak të mekanizmave të dëmtuar të transportit IDL dhe LDL .

12. Trajtimi NADH: Roli Kryesor i Antioksidantëve

Një nga trajtimet shumë pak premtuese për Alzheimer është koenzimi, NADH (nikotinamid adenine dinucleotide) [12]. Në një studim të kontrolluar nga placebo, subjektet e Alzheimerit dhanë NADH për gjashtë muaj shfaqën shfaqje dukshëm më të mira në rrjedhshmërinë verbale, aftësinë konstruktive vizuale dhe arsyetimin verbal abstrakt se sa subjektet e kontrollit të dhënë një placebo. Metabolizmi i piruvës
Pse NADH do të ishte efektive? Në procesin e konvertimit të piruvës në lactate, laktat dehydrogenase konsumon oksigjen duke oxidizing NADH në NAD +, siç ilustrohet në figurën shoqëruese. Pra, nëse rritet bioavailability e NADH, është e arsyeshme që astrocita të ketë një aftësi të zgjeruar për të kthyer piruvën në lactate, hapi kritik në rrugën metabolike anaerobe që është rritur nga amyloid-beta. Procesi, duke absorbuar oksigjenin toksik, do të reduktonte dëmtimin e lipideve për shkak të ekspozimit të oksigjenit dhe do të siguronte gjithashtu laktatin si një burim energjie për neuronet.

13. Ekspozimi i tepërt i Oksigjenit dhe Rënia Kognitive

Është vërejtur se disa persona të moshuar vuajnë rënien e përkohshme dhe ndonjëherë të përhershme njohëse pas një operacioni të gjatë. Studiuesit në Universitetin e Floridës së Jugut dhe Universiteti Vanderbilt dyshuan se kjo mund të jetë për shkak të ekspozimit të tepruar të oksigjenit [4]. Në mënyrë tipike, gjatë një operacioni, njerëzit shpesh administrohen doza të larta të oksigjenit, madje deri në 100% të oksigjenit. Hulumtuesit zhvilluan një eksperiment në minj të rinj të rritur, të cilët ishin projektuar për t’u predispozuar ndaj Alzheimer, por që ende nuk kishin pësuar rënie njohëse. Megjithatë, ata kishin depozita amyloid-beta në trurin e tyre. Minj ri-engineered, si dhe një grup kontrolli që nuk kishin gjen gjenit Alzheimer susceptibility, ishin ekspozuar ndaj oksigjenit 100 për qind për një periudhë prej tre orë, tre herë gjatë disa muajve, duke simuluar operacione të përsëritura. Ata zbuluan se minjtë e paracaktuar nga Alzheimer pësuan rënie të ndjeshme njohëse pas ekspozimit të oksigjenit, në krahasim me minjtë e kontrollit.

Ky është një tregues i fortë se ekspozimi i tepruar i oksigjenit gjatë operacioneve po shkakton dëme oksidative në trurin e Alzheimerit. Duke pasur parasysh argumentet që kam paraqitur më lart, ky rezultat ka kuptim të mirë. Truri, duke u konvertuar në metabolizmin anaerobik për gjenerimin e energjisë (me ndihmën e amyloid-beta) është duke u përpjekur më së miri për të shmangur ekspozimin e acideve yndyrore dhe kolesterolit në dëmtimin oksidativ. Por një përqendrim jashtëzakonisht i lartë i oksigjenit në gjak e bën shumë të vështirë për të mbrojtur yndyrën dhe kolesterolin gjatë transportit përmes gjakut dhe ndoshta gjithashtu shkakton një rritje të pashmangshme në marrjen e oksigjenit dhe për këtë arsye ekspozimi brenda vetë trurit.

14. Yndyrnat janë një zgjedhje e shëndetshme!

Ju praktikisht duhet të jeni aq i izoluar sa një aborigjen australian që të mos e thithë mesazhin se yndyrna dietetike, veçanërisht yndyrat e ngopura, nuk janë të shëndetshme. Unë jam jashtëzakonisht i bindur se ky mesazh është i rremë, por është pothuajse e pamundur të kthehet ideja e opinionit për shkak të pranisë së saj të përhapur. Shumica e njerëzve nuk pyesin pse yndyrat janë të këqija; ata supozojnë se hulumtuesit duhet të kenë bërë detyrat e shtëpisë, dhe ata i besojnë rezultatit.

Të thuhet se gjendja aktuale në lidhje me yndyrnat dietike është konfuze, do të ishte një nënvlerësim. Ne jemi në mënyrë të përsëritur për të mbajtur futje tonë total yndyrë poshtë, në mënyrë ideale, 20% e kalorive tona totale. Kjo është e vështirë për t’u arritur, dhe unë besoj se është këshilla e gabuar. Në kundërshtim të drejtpërdrejtë me këtë qëllim “me yndyrë të ulët”, ne inkurajojmë që të konsumojmë sa më shumë të jetë e mundur llojet e “mirë” të yndyrave. Për fat të mirë, mesazhi më në fund është duke u përqafuar gjerësisht se yndyrat e omega-3 janë të shëndetshme dhe se yndyrnat trans janë jashtëzakonisht të padëmshme. DHA (acid docosahexaenoic) është një yndyrë omega-3 që gjendet në sasi të mëdha në tru të shëndetshëm. Në dietë, ajo është në dispozicion kryesisht nga peshqit e ujit të ftohtë, por vezët dhe qumështit janë gjithashtu burime të mira. Trans-yndyrnat gjenerohen nga një proces i lartë nxehtësie që hidrolizon yndyrnat e pangopura në një konfiguracion më të qëndrueshëm, gjë që rrit jetën e tyre të skadimit, por i bën ata të panatyrshëm që pothuajse nuk mund të quhen më ushqim. Yndyrnat Trans janë jashtëzakonisht të dëmshme për shëndetin e zemrës dhe të trurit. Një konsum i lartë i yndyrnave trans ka treguar kohët e fundit për të rritur rrezikun e Alzheimer [41]. Yndyrnat trans janë veçanërisht të përhapura në ushqime shumë të përpunuara – veçanërisht kur yndyrat konvertohen në një formë pluhuri.

Ne na thuhet që të shmangim yndyrnat e ngopura, kryesisht për shkak se ata janë shfaqur, nga provat empirike, që të kenë më shumë gjasa të rrisin nivelet e LDL sesa yndyrnat e pangopura. Megjithatë, këto yndyrna janë më pak të ndjeshme ndaj oksidimit dhe kjo mund të jetë arsyeja pse shfaqen në LDL – sepse ato janë me cilësi më të lartë dhe për këtë arsye duhet të dorëzohen në indet për role funksionale dhe jo si lëndë djegëse (dmth. . Vaj kokosit, një yndyrë e ngopur, është treguar të përfitojë pacientët e Alzheimerit [42]. Dhe qumështi me yndyrë të lartë (gjithashtu shumë i ngopur) është treguar i dobishëm si për fertilitetin midis grave [10] dhe, sidomos për sëmundjet e zemrës [37] [22].

Megjithë besimin e përhapur se yndyrat (sidomos yndyrat e ngopura) nuk janë të shëndetshme, një artikull që u paraqit në Journal of Clinical Nutrition në 2004 [37] pohon se për një grup të grave pas menopauzës, një yndyrë me yndyrë të lartë, -fat dietë siguron mbrojtje më të mirë nga sëmundja e arteries koronare sesa një dietë me yndyrë të ulët (25% e kalorive nga yndyrnat). Subjektet në studim ishin gra të trashë me sëmundje arterie koronare. Shumica e tyre kishin tension të lartë, dhe shumë kishin diabet. Ata përshtaten me profilin e sindromës metabolike që unë kam argumentuar më parë, është një pasojë e drejtpërdrejtë e një diete të zgjatur të lartë të yndyrës me karamele të lartë. Unë jam i kënaqur për të parë se hipoteza ime se një rritje në futje yndyrë do të ulte rrezikun e sëmundjeve të zemrës është verifikuar nga një studim i kontrolluar me kujdes.

Një hetim tjetër ku yndyrna u tregua për të përballuar mbrojtjen nga sëmundjet e zemrës sapo është përfunduar. Kjo përfshinte një studim afatgjatë të një numri të madh të burrave suedezë [22]. Autorët shqyrtuan prodhimin e qumështit me yndyrë të ulët, si dhe konsumin e frutave dhe perimeve, mish, kokrra, etj. Rezultati i vetëm statistikisht i rëndësishëm që ofroi mbrojtje nga sëmundjet e zemrës ishte një kombinim i qumështit me yndyrë të lartë dhe shumë fruta dhe perime. Frutat dhe perimet me qumësht të ulët yndyrë nuk ofrojnë asnjë mbrojtje.

Unë dyshoj se një prej ushqyesve kritikë që sigurojnë frutat dhe perimet janë antioksidantë që ndihmojnë në zgjatjen e jetës së yndyrave. Burime të tjera të shkëlqyera të antioksidantëve përfshijnë fruta me ngjyra të buta si manaferrat dhe domate, kafe, çaj jeshil, çokollatë e errët, dhe disa erëza, veçanërisht kanellë dhe shafran i Indisë (një përbërës i madh i kerri). Këto duhet të konsumohen me bollëk së bashku me yndyrnat për rezultate optimale.

Yndyrnat e pjesshme, si vaji i misrit dhe vaji i canola, nuk janë të shëndetshme për trurin pikërisht për shkak se ato janë të pangopura. Ekzistojnë dy probleme kryesore: (1) ata kanë një pikë të ulët të shkrirjes, që do të thotë se, nëse ato përdoren për tiganisje, ata do të konvertohen në yndyrna trans, të cilat janë jashtëzakonisht të dëmshme dhe (2) janë shumë më të ndjeshëm për t’u bërë (oksiduar) në temperaturën e dhomës sesa yndyrna të ngopura, dmth. ata kanë një jetë më të shkurtër të depozitimit.

Hulumtuesit në Gjermani kohët e fundit zhvilluan një eksperiment të zgjuar për të përcaktuar se si shkalla e freskisë së yndyrave polyunsaturated ndikon në metabolizmin e këtyre yndyrave në minjtë femra lactating [43]. Ata i ndanë minjtë femra në dy grupe dhe dallimi i vetëm midis grupit të testimit dhe kontrollit ishte se grupit të testit iu dha yndyrna që kishin mbetur në një vend relativisht të ngrohtë për 25 ditë, gjë që shkaktoi dëme të konsiderueshme oksiduese, ndërsa kontrollet ishin ushqehen me yndyrna të freskëta. Dieta e pazakontë e minjve filloi ditën kur lindi një pjellë. Hulumtuesit kanë ekzaminuar gjëndrat e qumështit dhe qumështin e prodhuar nga dy grupet për dallimet e dukshme. Ata gjetën se qumështi i grupit të testimit u zvogëlua dukshëm në sasinë e yndyrës që përmbante, dhe gjëndrat e tyre të qumështit në mënyrë përkatëse morën më pak yndyrë nga furnizimi me gjak. Dikush mund të mendojë se mekanizmat metabolikë të minjve ishin në gjendje të zbulonin dëmtimin oksidativ të yndyrave dhe prandaj i hidhnin poshtë, duke preferuar të bënin më shumë sesa të rrezikonin pasojat e ushqyerjes së yndyrave të oksiduara të tyre. Rrjedhimisht, pups e grupit të testit fituar peshë shumë më pak se sa pups grupit të kontrollit.

Sendet e paketuara si cookies dhe crackers që përmbajnë yndyrna të përpunuara polyunsaturated janë doctored me antioksidantë dhe madje edhe antibiotikët për të mbrojtur ata nga prishjen. Sapo të jenë konsumuar, megjithatë, ata ende duhet të mbrohen nga mosbindja. Ligjet biokimike punojnë në të njëjtën mënyrë, brenda dhe jashtë trupit. Ka shumë baktere në të gjithë trupin që do të ishin të etur për të marrë mbajtjen e shtëpisë në yndyrna të zhurmshme. Trupi ka krijuar të gjitha llojet e strategjive për mbrojtjen e yndyrave nga oksidimi (duke u bërë i rancuar) dhe nga sulmet nga bakteret. Por detyra e saj është bërë shumë më e lehtë për yndyrna të ngopura dhe jo të pangopura, dhe për yndyrna të freskëta dhe jo të ndenjur.

Nëse ndalojmë duke u përpjekur të marrim sa më pak yndyrna në dietë, atëherë ne nuk duhet të bëhemi aq të preokupuar për të marrë llojet e “të drejtës” të yndyrave. Nëse trupi furnizohet me një mbipopullim të yndyrave, mund të zgjedhë dhe të zgjedhë për të gjetur yndyrën e përsosur që përputhet me çdo nevojë të veçantë; yndyrnat e tepërta ose të dëmtuara mund të përdoren vetëm si lëndë djegëse, ku nuk është shumë e rëndësishme se cila është yndyra, për sa kohë që mund të ndahet për të çliruar energji.

15. Përmbledhje dhe Përfundim

Kjo është një kohë emocionuese për hulumtimin e Alzheimerit, pasi zbulimet e reja dhe të habitshme po dalin me ritëm të shpejtë dhe dëshmitë po rriten për të mbështetur nocionin se Alzheimer është një sëmundje ushqyese e mungesës. Kjo është një tregues se sa përparim është bërë në vitet e fundit të theksohet se 42% e referencave në këtë ese u botuan në 2008 ose 2009. Një teori e re popullore është se Alzheimer mund të rritet nga një aftësi e dobësuar për të metabolizuar glukozën në truri. Termi “diabeti i tipit 3” është shpikur për të përshkruar këtë defekt, i cili shpesh shfaqet shumë përpara simptomave të Alzheimerit [49]. Një ndryshim nga aerobia drejt metabolizmit anaerobik të glukozës në tru duket të jetë një tregues i Alzheimer më vonë në jetë, por unë argumentoj se arsyeja për këtë ndryshim është si për të siguruar një përbërës bazë (piruvës) nga i cili për të sintetizuar acide yndyrore, ndërsa në të njëjtën kohë duke i mbrojtur ata nga oksidimi potencialisht i dëmshëm. Aleli ApoE-4, i cili shoqërohet me rritjen e rrezikut ndaj Alzheimer-it, në mënyrë të qartë implikon defekte në transportin e yndyrës dhe kolesterolit, dhe reduktimi i shquar i 6-fish në sasinë e acideve yndyrore të pranishme në lëngun cerebrospinal të pacientëve të Alzheimerit [38] flet me zë mesazhi se pamjaftueshmëria e yndyrës është një pjesë e rëndësishme e fotos. Vëzhgimi se myeli është degraduar në lobet frontale të trurit të njerëzve që posedojnë apoE-4 allele më tej vërteton teorinë se mekanizmi i riparimit të mielinit është i dëmtuar.

Kolesteroli natyrisht luan një rol jetësor në funksionimin e trurit. Një e tërë 25% e kolesterolit total në trup gjendet në tru dhe është i pranishëm në bollëk si në synapse ashtu edhe në mbështjellësin e mielenit. Kolesteroli në të dyja këto vende është treguar të luajë një rol absolutisht thelbësor në transportin e sinjalit dhe në rritjen dhe riparimin.

Duke pasur parasysh rolin e fortë pozitiv të luajtur nga kolesteroli, mund të supozohet që barnat e statinës do të rrisin rrezikun e zhvillimit të Alzheimerit. Sidoqoftë, industria e statineve ka qenë jashtëzakonisht e suksesshme deri tani në fshehjen e këtij fakti të dhimbshëm. Ata kanë arritur të bëjnë shumë nga vëzhgimi se kolesteroli i lartë shumë më herët në jetë është i lidhur me një rrezik në rritje për tridhjetë vjet më vonë të Alzheimerit. Megjithatë, ato nuk ofrojnë një studim të vetëm, madje as një studim retrospektiv, për të vërtetuar ndonjë pretendim që zvogëlimi aktiv i kolesterolit nëpërmjet terapisë së statinit do të përmirësonte situatën për këta njerëz. Në fakt, më së shumti, provat e përdorimit të statinit që do t’i përgjigjeshin pyetjes ishin “të padisponueshme” për studiuesit që kryenin studimin seminal.

Beatrice Golomb është Ph.D. i cili kryeson grupin e studimit UCSD Statin Study, një ekip kërkimor që po heton në mënyrë aktive balancën e përfitimit nga rreziku i drogës së statinës. Ajo po bëhet gjithnjë e më e bindur se drogat e statinës nuk duhet të rekomandohen për të moshuarit: se në rastin e tyre rreziqet dukshëm tejkalojnë përfitimet. Ajo bën një rast të fortë për këtë pozicion në një artikull on-line të disponueshëm këtu [15]. Seksioni për Alzheimer është veçanërisht bindës dhe vë në dukje kurthet në mbështetjen e studimeve të mëparshme të bëra nga industria e statinave, ku shpesh ata që kanë probleme të memories si efekte anësore të drogës së statinit përjashtohen nga studimi, kështu që rezultatet përfundojnë në mënyrë të papërshtatshme në favor të statineve. Në përmbledhje, ajo ka shkruar: “Duhet të theksohet se provat e gjykimit të rastësishëm deri më sot kanë dështuar në mënyrë uniforme për të treguar përfitime njohëse nga statinat dhe nuk kanë mbështetur asnjë efekt ose ndonjë dëm të sinqertë dhe të ndjeshëm ndaj funksionit kognitiv”.

Përveç refuzimit për të marrë terapi statin, një mënyrë tjetër në të cilën një individ mund të përmirësojë mosmarrëveshjet e tyre kundër Alzheimer është të konsumojnë shumë yndyrna diete. Duket e çuditshme të kalojë papritmas nga një dietë “e shëndetshme” me yndyrë të ulët në një dietë tejet të lartë yndyrore ketogenic, një herë kur një diagnozë e Alzheimerit bëhet. Një dietë ketogenic konsiston, në mënyrë ideale, me 88% yndyrë, 10% proteina dhe 2% karbohidrate [11]. Kjo do të thotë, është absurde lartë në përmbajtjen e yndyrës. Duket shumë më e arsyeshme të synojmë diçka si 50% yndyrë, 30% proteina dhe 20% karbohidrate, në mënyrë që të mbrojmë pro-aktive kundër Alzheimerit.

Unë rekomandoj një libër të kohëve të fundit të shkruar nga kirurg i trurit pediatrik, Larry McCleary, M.D., i quajtur “The Brain Trust Program” [33]. Ky libër jep një pasuri të informatave interesante rreth trurit, si dhe rekomandime specifike për mënyrat për të përmirësuar funksionin njohës dhe për të shmangur më vonë Alzheimer. Më e rëndësishmja, ai rekomandon një dietë që është e lartë në kolesterolin dhe yndyrnat e kafshëve, duke përfshirë një bollëk të peshkut, ushqim deti, mish dhe vezë. Ai gjithashtu rekomandon coconuts, bajame, avocados dhe djathë, të gjitha ushqimet që përmbajnë një sasi të konsiderueshme të yndyrës, duke inkurajuar shmangien e “carbs bosh”. Dija e tij mbi këtë temë u rrit nga interesimi i tij për të ndihmuar pacientët e tij të shëruar më shpejt pas traumës së trurit.

Kombi ynë aktualisht është duke u përgatitur për një sulm të Alzheimer, në një kohë kur boomers baby po i afrohet daljes në pension, dhe sistemi ynë i kujdesit shëndetësor është tashmë në një krizë të kostove të shkallëzuara dhe të fondeve të tkurrjes. Ne nuk mund të përballojmë koston e lartë të kujdesit për popullatën e sëmurë të Alzheimerit që praktikat tona të tanishme të dietës me yndyrë të ulët dhe përdorimi i statineve gjithnjë në rritje po promovojnë.

Shtojcë Në këtë shtojcë, unë përfshij abstraktin e plotë të dy letrave që janë relevante për teorinë e paraqitur këtu. I pari është abstrakti i referencës [19] në [46], që është referencë [44] këtu [shih seksionin mbi drogat e statinit më lart për kontekstin]:
Abstrakt, “Provat epidemiologjike dhe klinike tregojnë për një rol parandalues ​​të statinave në sëmundjen Alzheimer:”

“Ky dokument shqyrton të dhënat epidemiologjike dhe klinike për studimet nëse përdorimi i statinit zvogëlon rrezikun e sëmundjes së Alzheimer (AD) .Në informacionin në dispozicion ka ardhur në tre valë.Raportet vëzhguese fillestare, kryesisht kryq seksionale, sugjeruan që statinat mund të parandalojnë çmenduri.Ndërsa, dy studime të mëdha klinike me studime njohëse njohëse nuk treguan përfitim dhe as vala e tretë, përsëri me studime observuese. Këto të fundit ishin kryesisht gjatësore dhe ishin kritike për studimet e para për mos adresimin e duhur të konfuzionit me indikacion (domethënë që pacientët me Përderisa konsideratat metodologjike janë qartësisht të rëndësishme për të kuptuar se pse raportet janë aq të ndryshueshme, mund të ketë gjithashtu meritë në diferencimin midis statineve , bazuar në mekanizmat e tyre të supozuar – dhe ndryshueshme – të veprimit në parandalimin e demencës, para përfundimit të th në raportet fillestare janë plotësisht artefaktuale. Megjithatë, raportet e para duket se kanë mbivlerësuar shkallën e mbrojtjes, kështu që nëse nuk ekzistojnë efekte të rëndësishme që mund të arrihen me statina specifike, duket më pak se një rol modest për statinat në parandalimin e AD nuk ka gjasa. “Abstrakti i dytë merret nga referenca [28 ], në “hipotezën alternative” se amiloid-beta është mbrojtëse dhe jo e dëmshme për Alzheimer, domethënë se është një “mbrojtje ndaj fyres neuronale”:

Abstract, “Amyloid-beta në sëmundjen Alzheimer: null kundrejt hipotezave alternative:”

“Për pothuajse 20 vjet, fokusi kryesor për studiuesit që studiojnë sëmundjen Alzheimer ka qenë në qendër të beta-amiloidit, kështu që hipoteza e kaskadës amiloide është bërë” hipoteza e pavlefshme “. Në të vërtetë, amiloid beta është, nga përkufizimi aktual i sëmundjes , një lojtar i detyrueshëm në patofiziologji, është toksik për neuronet in vitro dhe, ndoshta më bindëse, rritet nga të gjitha ndikimet gjenetike të njeriut ndaj kësaj sëmundjeje, kështu që targetimi i amyloid-beta është në qendër të interesit të konsiderueshëm themelor dhe terapeutik. , një grup gjithnjë e më i zëshëm i hetuesve po arrijnë në një “hipotezë alternative”, ku thuhet se amiloid beta, ndonëse sigurisht i përfshirë në sëmundje, nuk është ngjarje fillestare, por është më e rëndësishme se ngjarjet e tjera patogjene. , hipoteza alternative propozon që roli i amyloid-beta nuk është si një paralajmërues i vdekjes, por një përgjigje mbrojtëse ndaj fyerjes neurone. Për të përcaktuar se cili hipotezë s ka të bëjë më mirë me sëmundjen Alzheimer kërkon një pamje më të gjerë të patogjenezës së sëmundjes dhe është diskutuar këtu