Feja në Ishujt Cook

Feja DOMINANT e Polinezisë dhe Ishujt e Kukësit është krishterimi. Misionarët arritën në 1821 dhe shpejt çrrënjosën adhurimin e vjetër animist të perëndive fisnore dhe idhujve. Suksesi i tyre ishte shumë më i shpejtë sesa në Ishujt Marquesas dhe Society. Shoqëria misionare e Londrës përqendroi përpjekjet e saj të hershme në Ishujt e Shoqërisë. Ish-ironmonger John Williams goditi idenë e përdorimit të polinezianëve të konvertuar për të përhapur ungjillin në ishujt në perëndim. Akuza CICC kishë Ai dërgoi dy Raiateans në Aitutaki në 1821 dhe të tjerët pasuan menjëherë pas Mitiaros, Mangaia, Mauke dhe Atiu. Së fundi, Rarotonga ra në besimet e reja. Banorët e ishullit i identifikonin ndoshta misionarët si dhurues të të gjitha përfitimeve materiale që panë si pjesë të qytetërimit evropian. Sidoqoftë, është kureshtare që ata të bëhen të kthyer të tillë të shpejtë dhe të etur. Misionarët u përballën me armiqësinë e marinarëve dhe tregtarëve evropianë, por u shtynë me detyrën e tyre për të zhdukur kanibalizmin, infantinë dhe adhurimin e idhujve. Misionarët janë përgjegjës për shumë aspekte negative të jetës në Polinezi, por pa to nuk do të kishte shkolla dhe asnjë formë të shkruar të gjuhës Rarotongan.
Nuk ka asnjë sugjerim se misionarët në Ishujt Cook kanë përdorur ndikimin e tyre për qëllime personale, siç ndodhi në pjesë të tjera të botës. Megjithë ardhjen e sekteve të reja fundamentaliste dhe feve kryesisht nga SHBA, kishat e themeluara ende mbajnë një kontroll të fortë në jetën e mesatares së Cook Islander. Çdo politikan që kërkon votën popullore është e këshilluar që të vendosë shumë “kohë” në kishë. Anëtarësimi në Kishë është thelbësor për ata që dëshirojnë të ushtrojnë pushtet ose të ndikojnë në komunitet. Misionarët kishin një ndikim të madh në tokën, strukturën e shoqërisë dhe popullin. Pjesa më e madhe e tyre erdhën nga klasat e mesme të ulëta të Anglisë së shekullit të 19-të, çka është quajtur klasa “mekanike”. Ata sollën gratë e tyre me ta. Shumë prej këtyre grave ishin bijat e misionarëve në Uellsin e Ri Jugor, Australi dhe ishin të vetëdijshëm për vështirësitë e jetës misionare. Banorët e ishullit ishin të punësuar nga këto familje rreth shtëpive të misionit për të gatuar, pastruar, duke pritur në tavolinë dhe duke punuar në kopsht.
Kisha CICC në Oneroa, Mangaia Është e arsyeshme të supozohet se marrëdhënia mes familjeve të misioneve dhe shërbëtorëve të tyre pasqyronte qëndrimin e përgjithshëm të misionarëve ndaj njerëzve, me fjalë të tjera, ata i shihnin banorët e ishujve si fëmijë që duhej të arsimoheshin në rrugët e Zotit.
Misionarët ndikuan në rolet tradicionale gjinore të grave Cook Island duke i trajtuar ata si të barabartë me burrat e ishullit. Gjatë gjithë pjesës së fundit të shekullit të 19-të, më pak rëndësi u vunë mbi figurat e autoritetit duke qenë vetëm meshkuj dhe disa gra bëheshin më me ndikim në sferën publike.
Ndryshime të tjera thelbësore të kryera nga misionarët përfshinin mënyrën në të cilën njerëzit u qeverisën. Sistemi tradicional fisnor ku shefat e trashëguar ishin në kontroll u zëvendësua gradualisht nga një formë e centralizuar e qeverisjes nën politikanët e zgjedhur. Një tjetër ndryshim i rëndësishëm ishte koncepti i një ekonomie të parasë që zëvendësoi sistemin tradicional të shkëmbimit. Gjithashtu, misionarët prezantuan pambuku prej liri. Kjo, duke qenë e lirë, e bollshme dhe e prodhuar lehtësisht, e zëvendësoi tapën tradicionale si veshje. Calico çoi në aftësitë e qepjes për veshje, shtroje dhe orendi shtëpie. Bujqësia gjithashtu ndryshoi për shkak të misionarëve. Plantacionet zëvendësuan bujqësinë e ekzistencës dhe filluan të farmohen qindra hektarë të rinj.
Ati Don Manning, ish-prift i famullisë Aitutaki, shkroi në vitin 1997:

‘Shoqëria misionare e Londrës nuk duhet të ngatërrohet me Shoqatën misionare të Kishës e cila ka punuar në pjesë të tjera të Paqësorit. LMS ishte një konglomerat i teorive të liderëve të saj dhe është në fundin ‘kongregacional’ të spektrit të protestantizmit. Megjithëse misionarët e hershëm këmbëngulën për veshjet e gjata për gratë dhe pantallonat për burrat, ata inkurajuan këndimin e tyre tradicional. Kjo njihet si ‘Imene Tuki’ dhe është idiosinkretik dhe i veçantë për Ishujt Cook. Është shumë harmonike dhe këndohet në pjesë me ndërprerjen e tingujve guturalë të burrave. Shumica e melodive janë tradicionale dhe shkojnë mbrapa kujtesës së gjallë.
‘Fjalët e përdorura përbëhen nga çdo brez, ndonëse disa prej tyre kanë qëndruar në provën e kohës. Në të vërtetë, që kur Cook Islanders janë shumë të rinj, ata e dinë mirë ritmet dhe meloditë. Ka shpesh klasa në të kënduarit të cilat mbizotërojnë nga pleqtë dhe shumë prej imenave (këngë) janë këngë për të kaluarën dhe për fshatin lokal, si dhe këngë të lavdërimit.
“Dreka që shërbehet pas shërbimit nuk është një praktikë universale, por po bëhet gjithnjë e më popullore në Rarotonga posaçërisht kur njerëzit e kishës ndjehen mirënjohës për paratë që vizitorët vënë në shportat e mbledhjes. Gratë ende nuk i janë dhënë detyra si pastorë, por shpesh marrin pjesën më të madhe të të gjitha roleve të tjera të lidershipit.

Para kontaktit me misionarët, Rarotonganët jetonin në brendësi të thellë në lugina dhe kështu mbroheshin nga fiset fqinje. Sidoqoftë, vendndodhja e këtyre vendbanimeve nuk u përshtatet përpjekjeve të misionarëve për t’u kthyer, pasi qasja ishte e vështirë dhe kufizuese. Misionarët vendosën stacionet e tyre në bregdet dhe i bindën shefat për të ndërtuar fshatra përreth tyre. Strehimi u ndryshua për t’iu përshtatur një njësie familjare bërthamore në vend të marrëveshjeve të mëparshme familjare të jetesës familjare. Në Atiu, pikërisht gjendja e kundërt u arrit, pasi njerëzit u bindën të lëviznin lart në pllajën qendrore.
Misionarët e Shoqatës misionare në Londër, të cilët shërbyen në Ishujt Cook ishin:

Rev John Williams. Disa vizita mes 1823-1839
Rev Charles Pitman. 1827-1854
Rev Aaron Buzacott. 1828-1857
Rev William Gill. 1845-1860
Rev Henry Royle. 1839-1876
Rev George Gill. 1845-1860
Rev Wyatt Gill. 1852-1883
Rev Ernest Krause. 1859-1867
Rev James Chalmers. 1867-1877
Rev George Harris. 1871-1893
Rev John Hutchin. 1882-1912
Rev William Laurence. 1884-1905
Mis Ardill. 1892-1898
Rev James Cullen. 1894-1902
Miss Large. 1895-1902
Rev Percy Hall. 1900-1916
Rev John Jones. 1901-1905
Rev Bond James. 1902-1934
Rev George Eastman. 1913-1918
Rev Herbert Bralsford. 1927-1930
Rev Henry Cater. 1931-1943
Rev Robert Challis. 1933-1947
Rev William Murphy. 1947-1956
Rev Bernard Thorogood. 1956-1963
Rev John Sturney. 1958-1964
Rev John F. Clerke. 1964-1967
Rev Bernard Thorogood. 1968-1970
Rev F.W. Bealing. 1972-1974

 

SOURCEhttp://www.ck/religion.htm