“Varreza lundruese”

Original Source: http://www.unmuseum.org/concrete.htm

Ashtu si e pamundur ashtu siç duket, oqeani mbart një flotë anijesh të ndërtuar kryesisht nga betoni.

Atlantusi shpejt pasi u bazua në Cape May, NJ më 1926.

Betoni, një përzierje e rërës dhe zhavorrit të lidhur së bashku me një çimento për të formuar një masë të fortë dhe të rëndë të ngjashme me gurin, duket një substancë e pamundur që të përdoret në ndërtimin e anijeve. Dru, e cila gjithandej, duket një medium më i mirë për ndërtimin e anijeve dhe me të vërtetë ishte materiali i preferuar për ndërtimin e anijeve për mijëra vjet. Çeliku u bë material standard për anijet e mëdha deri në fund të shekullit të 19-të, sepse ishte shumë i fortë për peshën e saj.

Gjatë Luftës së Parë Botërore, megjithatë, çeliku ishte në furnizim të shkurtër, por anijet duhej të ndërtonin. Ndërtuesit e anijes morën idenë që një inventor norvegjez kishte patentuar disa vjet më parë në 1912 për të përdorur beton në vend të çelikut për anijen e anijes. Ashtu si duket e çuditshme, një anije prej betoni do të notojë për sa kohë që pesha e ujit që zhvendoset është më shumë se pesha e saj. Kjo është një çështje densiteti.

Dendësia e një objekti është masa e një objekti të ndarë nga vëllimi. Për të notuar, anija duhet të jetë më pak e dendur se e njëjta ujë. Një kub i ngurtë betoni (dhe për atë çështje çeliku) është më i dendur se i njëjti kub ujë dhe do të zhytet si një gur. Kur betoni formohet në formën e një anije, megjithatë, me pjesën më të madhe të ajrit të zbrazët, vëllimi i përgjithshëm i anijes përfshin ajrin. Ajri është më pak i dendur se uji. Që nga anija e përgjithshme është një kombinim i ajrit dhe betonit, dendësia për të gjithë anijen bëhet më pak se uji, duke e lejuar atë të noton.

Nëse anija pranon një rrjedhje dhe mbush me ujë që e detyron ajrin jashtë, dendësia e anijes do të bëhet më e madhe se ajo e ujit, duke shkaktuar që ajo të fundoset.

Në 1917 dhe 1918 ndërtuesit britanikë ndërtuan maune, tugs dhe anije peshkimi duke përdorur beton. Amerikanët ishin më ambiciozë, duke vënë në përdorim një flotë prej 12 transportuesish të oqeanit që shkonin në 50 milion dollarë.

Anijet konkrete që u ndërtuan ndoqën projektimin e anijeve të çelikut të asaj epoke, por kërkonin lëvore shumë më të trashë për të marrë të njëjtën sasi forcë që çeliku i dha. Një formë e sapo-zhvilluar e betonit që përfshinte çimento portland është përdorur për shkak se ajo ishte relativisht e lehtë (Vetëm £ 120 për këmbë kub). Megjithatë, anijet ishin shumë më të rënda se anijet e çelikut. Ndërtuesit e anijes gjithashtu zbuluan se betoni ishte shumë më i vështirë për t’u manipuluar se çeliku, duke e bërë më të vështirë ndërtimin e anijeve.

E para e këtyre anijeve përfundoi ishte Polias e cila u nis nga kompania e Liberty Company Shipyard të Wilmington, Karolina e Veriut në vitin 1918. Ajo ishte 250 metra e gjatë me një vizatim prej 22 këmbësh dhe një rreze prej 45 këmbësh. Muret e anijes ishin gjashtë centimetra të trasha. Ajo kërkoi vetëm një të tretën e çelikut të nevojshme për një transportues të rregullt.

Ndërkohë që këto anije funksiononin në të vërtetë, shumë marinarë i quanin “varreza lundruese” dhe nuk u pëlqenin t’i shërbyen atyre. Megjithatë, disa prej tyre u përdorën për të transportuar trupa nga Evropa në fund të Luftës së Parë Botërore. Menjëherë pas luftës kur çeliku ishte më i bollshëm, anijet konkrete shpejt u bënë shumë të shtrenjta për të operuar. Skuadrat e tyre të rënda kishin nevojë për shumë lëndë djegëse për t’i shtyrë ata përreth dhe anijet u bënë të vjetëruara. Njëra u shndërrua në një kazino dhe një tjetër restorant.

Në vitin 1926, ajo që do të bëhej më e famshmja e flotës, Atlantus, u ble për t’u përdorur si pjesë e një doke në një linjë tragetesh të propozuar për t’u drejtuar nga Cape May, New Jersey, në Cape Henlopen, Delaware. Ndërsa anija ishte ankoruar pranë vendit ku priste fatin e saj, një stuhi goditi rajonin. Anija u ndërprenë dhe u hodh poshtë nga plazhi i Sunset, Cape May. Mbërthyer shpejt në rërë, të gjitha përpjekjet për të lëvizur atë dështuan. Rrënojat e anijes mbeten atje edhe sot dhe janë parë nga breza të vizitorëve. Kjo është një kujtesë për një kohë pothuajse një shekull më parë, kur anijet e betonit ngjisnin detet.