Original Source: http://www.cpm.z80.de/faq.html

1. P: OK, çfarë mund të postoni këtu?

A: Në thelb, çdo gjë e prodhuar nga Digital Research përveç produkteve të sistemit operativ që posedojnë disa pajtueshmëri PCDOS / MSDOS. Unë mund të postoni të gjitha produktet 8080 / Z80, 68000, Z8000 dhe CP / M-86.
Ju lutem mbani mend se, ndryshe nga faqja e vetë, bandwidth e mia e-mail-i është shumë i kufizuar. Kjo do të thotë se në qoftë se ju keni diçka për të postoni, vetëm më dërgoni një njoftim të shkurtër e-mail, dhe unë do t’ju ofrojë një adresë ku të dërgojnë / ngarkoni gjëra.

2. P: Pse emri “faqe jozyrtare” CP / M web faqe?

A: Sepse ky është emri i sugjeruar nga Caldera. Ata po planifikonin të sillnin në një faqe interneti vetë, dhe ata rezervonin për atë faqe titullin e faqes “zyrtare”. Kjo nuk do të thotë se kjo faqe nuk është e autorizuar.

3. Pyetje: A mund të bëj një CD të këtij softueri dhe ta shes?

A: JO. Ju mund të ndiheni të lirë për të bërë një CD për përdorimin tuaj personal, por ju nuk mund ta shisni atë. Kontrolloni marrëveshjen e licencës për më shumë detaje.

4. Pyetje: A ka Caldera ndonjë softuer DRI që ata nuk kanë shpërndarë akoma?

A: Jo. Ata më kanë dërguar gjithçka që kanë, dhe tani është në këtë faqe. Për fat të keq, shumica e softuerit të prodhuar nga Digital Research ka humbur gjatë viteve. Kjo nuk është faji i Calderës; ajo ishte zhdukur para se ta blinin.

Tani është e nevojshme për të mbledhur kopjet e këtyre programeve nga vetë përdoruesit. Kjo do të marrë kohë. Marrja e doracakëve (ose madje edhe gjetja e tyre në vendin e parë) është sfida e vërtetë.

5. Pyetje: Pse nuk keni imazhe diskesh në faqen tuaj të internetit?

Përgjigje: Ka me qindra, nëse jo me mijëra, të formave të ndryshme CP / M. Edhe siguruar boot imazhe disk vetëm për ato më të zakonshme tashmë do të shkaktonte një shishe-qafën e hapësirës web – dhe njerëz në kërkim për formate të tjera ende nuk do të jenë të kënaqur.
Gjithsesi, nëse jeni të vërtetë nevojë për një sistem disku për kompjuterin tuaj CP / M, ju mund të më bjerë një linjë dhe unë do të përpiqemi për të gjetur një imazh për ju, ose ju keni një vështrim në listën e disponueshme Don Maslin-së Diskete CP / M.

6. P: A do të vendosni një CBIOS për kompjuterin tim “XYZ”?

A: Jo. Pjesa CBIOS e çdo instalimi CP / M varet nga hardueri. Zakonisht shkruhet nga njerëzit që prodhojnë harduerin. Pra, është copyright nga prodhuesi i harduerit. Meqë nuk kam të drejta për ndonjë nga këto, ato nuk do të postohen.

7. Pyetje: A do të rendisni emrat e atyre që dhurojnë në web faqen tuaj?

A: Jo. Unë jam thellësisht mirënjohës për kontributet e përdoruesve të cilët janë duke e bërë këtë faqe të internetit më të mirë CP / M dhe mbajtjen gjallë CP / M. Por zakonet e vjetra vdesin shumë. Në ditët e lashta, kur ndamë software (i njohur ndryshe si bootlegging), e bëmë atë në heshtje. Ne nuk valë një flamur të kuq dhe them “Shih atë që kam bërë?”. Lineo po bashkëpunon në këtë moment. Për sot! Kush e di se çfarë mund të sjellë nesër?

8. Pyetje: Cili është projekti CP / M DOKUMENTACION?

A: Kjo është një përpjekje për të marrë doracakët për sa më shumë produkte digjitale kërkimore në duart e publikut të jetë e mundur. Më parë kisha punuar në manualet kur kisha kohë dhe energji. Kjo nuk po bëhej punë. Pra, unë vendosa të postoj doracakët në formatin e skanuar të skanuar, dhe ocr’d, të thjeshtë. Këto janë shumë të lehta për tu gjeneruar, dhe kështu bëra. Disa nga këto manuale do të jenë të përdorshme ashtu siç janë. Disa do të kërkojnë përpunim të mëtejshëm për t’i pastruar ato. Kjo është ajo që projekti i DOKUMENTACIONIT CP / M është mbi të gjitha. Nëse mund të ndihmoni, lutemi. Ekziston një faqe e veçantë e qasshme nga faqja e librit DIGITAL RESEARCH LIBRARY që do të shpjegojë këtë.

9. P: Pse e keni hequr të gjithë programin GEM?

A: Kam hequr software GEM për disa arsye. Së pari, ai redukton kërkesat e magazinimit të kësaj faqeje me rreth 30mb. Së dyti, dhe më e rëndësishmja, GEM është tani janë lëshuar nën licencën GNU publik, dhe është e përfaqësuar mirë nga çdo e disa vende të tjera. Kam pranuar të jem pika e lëshimit fillestar për të, por tani mund të shërbehet më mirë nga faqet e tjera.

10. Pyetje: A mund të krijoj një pasqyrë të faqes tënde?

A: Po, por vetëm nën kushte të caktuara. Para së gjithash, pasqyra duhet të jetë një kopje e saktë e faqes, pa asnjë modifikim. Së dyti, duhet të deklarohet qartë si një faqe e pasqyruar, duke përfshirë një lidhje me URL-në origjinale. Ju lutem vini re se madhësia e përgjithshme e internetit është rreth 100 Mb.
Për hollësi të mëtejshme, më lini një rresht.

11. Pyetje: A ka ndonjë gjë që mund të bëj për të mbështetur punën tuaj?

A: Sigurisht, ka mundësi të ndryshme. Problemi im kryesor është mungesa e kohës. Prandaj, do të ishte mirë nëse mund të dërgonit kontributet tuaja (burimet, binarët etj.) Në një format “të gatshëm për postim”, pra, të komplikuara dhe të komentuara mirë. Kontributi në PROJEKTIN e DOKUMENTACIONIT CP / M do të ishte një tjetër. E fundit por jo më pak e rëndësishme, donacionet do të ishin të mëdha, pasi hapësira e internetit do të marrë me qira nga ISP-ja e biznesit, për të garantuar besueshmërinë më të lartë dhe lidhjen me shpejtësi të lartë – por sigurisht që kushton shumë para …
Ju lutemi klikoni butonin vijues për të bërë një donacion.

12. Pyetje: A është CP / M në Open Source tani?

A: Ju lutem vini re se Open Source nuk do të thotë domosdoshmërisht që ka licencë GPL, GNU, etj. Në radhë të parë, kjo thjesht do të thotë se burimet janë në dispozicion falas dhe mund të modifikohen nga të gjithë pa pasur nevojë për leje shtesë. Ajo nuk * nuk * nënkupton që licenca është e pakufizuar. Kjo veçanërisht nuk përfshin të drejtën për (ri) shpërndarjen e CP / M për përdorim komercial dhe as nuk ka ndonjë garanci se Lineo nuk do të rishikojë licencën diku në të ardhmen. Prandaj, për të shmangur probleme, gjithmonë duhet të shtoni modifikimet tuaja të burimeve CP / M në këtë faqe.