Tramvajet e
BELO HORIZONTE

Shteti Minas Gerais
Brazil

Nga
Allen Morrison

Minas Gerais (“Minierat e Përgjithshme”) është shteti i katërt më i madh i Brazilit – më i madh se Franca – dhe është një nga gjashtë që nuk ka përpara në Oqeanin Atlantik. Me disa lumenj lundrues zhvillimi industrial në Minas Gerais ishte i ngadalshëm, por kur hekurudhat arritën në shekullin e 19-të, diamanti dhe hekuri e bënë atë një nga shtetet më të pasura të Brazilit. Nga fillimi i shekullit të 20 Minas Gerais ishte shteti më i populluar i Brazilit dhe sot Belo Horizonte është kryeqyteti më i madh i brendshëm i Brazilit pas São Paulo. Minas Gerais kishte 18 sisteme tramvaj, më shumë se çdo shtet tjetër në Brazil. Tetë – ndoshta nëntë nga këto – ishin elektrike.

Kishte dy sisteme të mëdha elektrike: në Belo Horizonte, kryeqytet, dhe në Juiz de Fora. Gjashtë tramvajet elektrike të tjera në thelb ishin një operacion me një linjë midis stacionit hekurudhor dhe qytetit: Sacramento, Nova Lima, Lavras, Além Paraíba, Bom Sucesso dhe Carvalho Brito. Këto shkonin në gjatësi prej 14 km (Sacramento) në 0.4 km (Carvalho Brito). Bom Sucesso dhe Carvalho Brito linja secili kishte vetëm një makinë. Ekzistojnë raporte kontradiktore nëse tramvaja në Campanha është operuar me energji elektrike ose mjete të tjera. Horsecar ekskluzivisht vrapoi në Pedro Leopoldo, Teófilo Otoni, Ouro Preto, Uba, Cataguases, Guarará, Mar de Espanha, São Lourenço dhe Caxambu.

Belo Horizonte (“Horizonti i Bukur”) është vendosur në një tas, rrethuar me male, rreth 450 km në veri të Rio de Janeiro. Kjo është një nga qytetet më të reja të Brazilit, e themeluar vetëm në 1890 dhe ishte qyteti i parë i planifikuar i Brazilit, përpara Brazilit. Një lokomotivë Baldwin me avull që ndihmoi në nxjerrjen e rrugëve të qytetit nxorri edhe vetura të pasagjerëve në fund të viteve 1890 dhe krijoi atë që konsiderohet hekurudha e parë e saj rrugore, Ramal Férreo Urbano. E dyta e saj ishte një linjë horsecar inauguruar më 16 shkurt 1899 nga dy hotelet, Romaneli dhe Lima, për të transportuar mysafirë në dhe nga stacioni hekurudhor. Më 2 shtator 1902, vetëm një dekadë pas themelimit të saj, Belo Horizonte u bë qyteti i pestë në Brazil – pas Rio de Janeiro, Salvador, Manaus dhe São Paulo – të ketë një sistem të tramvajit elektrik [shih hartën].

Instalimi ishte nga General Electric nën mbikëqyrjen e një industrialist vendas, Júlio Brandão, dhe gjashtë makinat e para elektrike u ndërtuan nga Jackson & Sharp Co. në Wilmington, Delaware, SHBA – porosia e vetme e kësaj kompanie për Brazilin: katër 8-stol modele në vitin 1902 dhe dy modele prej 10 stolesh në vitin 1904. Eduardo Guinle, që u bë agjenti kryesor i GE në Brazil në vitin 1903, mori kontrollin e Ferro Carril de Bello Horizonte në vitin 1904 dhe urdhëroi dy tramvajet me 8 pragje dhe një makinë spërkatëse JG Brill në Filadelfia. FCBH bleu kamionë nga Peckham Manufacturing në Kingston të Nju Jorkut dhe ndërtoi një veturë salloni dhe disa makina mallrash në dyqanet e saj në vitin 1908. Pesëmbëdhjetë makina të pasagjerëve me 10 kambonë erdhën nga Brill pasi pronësia kalonte në Companhia de Eletricidade e Viação Urbana de Minas Gerais në vitin 1912. Kompania e tramvajit Belo Horizonte bleu kamionë shtesë nga Brill në vitet që pasuan, por nuk importoi më shumë automjete nga Shtetet e Bashkuara. Modelet me katër rrota dhe me 8 rrota të shikuara në kartolina të viteve 1930, 40 dhe 50 janë ndërtuar në dyqanet e saj në Belo Horizonte ose nga prodhuesit e hekurudhave si Trajano de Medeiros në Rio de Janeiro.

Belo Horizonte drejtonte autobusin e parë në 1922 dhe Electric Bond & Share, konglomerat i SHBA, mori në dorë të gjitha shërbimet, përfshirë tramvajen, në vitin 1929. Filiali i Ebasco, Companhia Forca e Luz de Minas Gerais, hapi rrugë të reja të tramvajit në vitet 1930 dhe fitoi 28 kamionë me rrota nga sistemi i tramvajit në Worcester, Massachusetts, në vitin 1945. Kamionët arritën në Belo Horizonte tashmë të rregulluar për matësin e matësave dhe CFLMG ndërtoi mbi to 14 trupa të reja të makinave. (Ebasco dërgoi makina të plota Worcester në Salvador dhe Porto Alegre.) Në vitin 1950, tramvaja Belo Horizonte operoi 87 makina të pasagjerëve dhe tre kamionë në 73 km rrugë. Makina me një kamion 10-stolësh u numëruan 1-75; makinat me dy kampe me 12 dritare 80-99; makina me dy kamionë 12-stolësh ishin në serinë 100; dhe makina me dy kamion 14-stolësh në vitet ‘200. Tramvaj Belo Horizonte përdorur rimorkio rrallë.

Ebasco u detyrua të largohej më 1 janar 1959 dhe operatori i ri komunal, Departamento de Bondes e Onibus, vrapoi karrocën e fundit në Belo Horizonte më 30 qershor 1963. Kryebashkiaku Jorge Carone propozoi një tramvaj turistik përgjatë bregut të liqenit në Pampulha, por asgjë nuk u ndërtua. Makinat 55 dhe 69 u dhanë në tramvaj në Lavras, ku ata vepronin deri në vitin 1967. Vetura 75 është në ekran statik sot në Museu Histórico Abílio Barreto në Rua Bernardo Mascarenhas.

Qyteti kishte një sistem trolejbus midis viteve 1953 dhe 1969 [shih fotografinë e vitit 1963]. Seksioni i parë i metro Belo Horizonte, i cili gjithashtu përdor tela sipërme, filloi operacionin më 6 mars 1985. Sot ajo ka 30 km stacione dhe 20 stacione. Një linjë hekurudhore e lehtë u propozua në vitin 1989, por nuk ishte ndërtuar.

BIBLIOGRAFI
(në mënyrë të publikimit)

Alves Pinto, Raymundo dhe Pontes, Tito Lívio. Albumi i Bello Horizonte. São Paulo, 1911. Pamjet e shumta interesante të tramvajit.

Artikuj të pa titulluar në Brazil-Ferro-Carril (Rio de Janeiro), 24/7/1924, f. 98. Shqyrtimi i mirë i zhvillimit të tramvajit.

Silveira, Viktor. Minas Geraes em 1925. Belo Horizonte, 1926. Faqja e plotë e fotove të tramvajit, f. 1149.

Amaral, Alfredo. Guia de Belo Horizonte. Belo Horizonte, 1946. Udhëtimet e tramvajit, fq. 17-34.

Barreto, Abílio. Resumo Histórico de Belo Horizonte. Belo Horizonte, 1950. “Ramal Férreo Urbano”, f. 122. “Bondes”, fq. 194-196.

Guia Rivera 1958. Belo Horizonte, 1958. Itineraret e tramvajit.

“Mineiros Vendem Bondes dhe Compram Tróleibus” në Folha de Sao Paulo (São Paulo), 1963/8/29, 24. Mbyllja e tramvajit; zhvillimin e trolejbusit.

Santos, Manoel Hygino dos. “Um Bonde (Que Não Existe Mais) Chamado Saudade” në Estado de Minas (Belo Horizonte), 5/9/1980, f. 9. Reminishencat e tramvajit.

Waldemar Corrêa Stiel. História do Transpote Urbano nuk Brasil. Brasília, 1984. Kapitulli “Belo Horizonte”, f. 35-51, ka 17 fotografi të tramvajeve dhe trolejbuseve, shumë kopjuar nga veprat Pinto-Pontes dhe Silveira të përmendura më sipër. Në f. 35 autori thotë se tramvajet e para elektrike të qytetit u ndërtuan nga Brill. (Ata ishin ndërtuar nga Jackson & Sharp.) Në f. 47 thotë se sistemi i tramvajit u mbyll në qershor 1965. (Ajo u mbyll në qershor 1963.)

Allen Morrison. Tramvajet e Brazilit. Nju Jork, 1989. Kapitulli “Belo Horizonte”, f. 73-78, ka shtatë fotografi dhe një hartë. Teksti është online.

Prefeitura Komunale de Belo Horizonte. Omnibus: uma historia dos transporton kolektiv në Belo Horizonte. Belo Horizonte, 1996. Vëllimi i rëndë 380 faqe me tekst, grafikë dhe shumë ilustrime. Katër harta në një mëngë bazohen në hartën në librin tim “Tramways of Brazil”. (Emri im është në hartat, por jo në bibliografinë e librit!) Përshkrimi i tramvajit me avull, f. 33-34; inaugurimi i tramvajit elektrik, f. 42; mbyllja e tramvajit, fq. 204-205; propozim hekurudhor i lehta, f. 302.

Përveç veprave të mësipërme, autori është borxhli i autoritetit të tramvajit Harold E. Cox i Forty Fort, Pensilvani, për informacionin që ai ofroi për karrocat dhe pajisjet e tramvajit që prodhuesit amerikanë i furnizuan Belo Horizonte.

Sourcehttp://www.tramz.com/br/bh/bh.html