Tietoja Netpbm

Original Source: http://netpbm.sourceforge.net

Netpbm on työkalupakki graafisten kuvien manipulointiin, mukaan lukien muuntaminen eri formaattien välillä. Pakkauksessa on yli 300 erillistä työkalua, mukaan lukien muuntimet noin 100 grafiikkamuodossa. Esimerkkejä kuvamateriaalista, josta puhumme ovat: kuvan kutistuminen 10%; Kuvan yläosasta leikkaaminen pois; Peilikuvan tekeminen; Kuvasarjan luominen, joka haalistuu yhdestä kuvasta toiseen.

Katso lisätietoja käyttöoppaasta.

Paketti on tarkoitettu kannettavaksi monille alustoille. Se on ainakin kerrallaan testattu useissa Unix-järjestelmissä, Windowsissa, Mac OS X: ssä, VMS: ssä ja Amiga OS: ssä. Ylläpitäjä käyttää ja rakentaa sen Linux-järjestelmään.

Netpbm: n tavoitteena on olla yksi lähde kaikille primitiivisille grafiikka-apuohjelmille, erityisesti muuntimille, joita ehkä tarvitaan. Joten jos tiedät jonkin verran vapaasti levitettävää ohjelmistoa, joka ei vielä ole paketissa, sinun kannattaa tuoda se Netpbm ylläpitäjän tietoon, jotta se voidaan sisällyttää seuraaviin julkaisuihin.

Netpbm ei sisällä interaktiivisia työkaluja eikä sillä ole graafista käyttöliittymää. Ohjelmat ovat hyödyllisiä kutsuttuina kirjoitetun komentokomennon komennosta, mutta useimmat ovat myös suuntautuneita siihen, että ohjelma käyttää niitä sisäisesti.

Kohtaa Netpbm

Katso kohtaa Netpbm.

Rakennus ja asennus

Netpbm: n rakentamiseen ja asentamiseen liittyvät ohjeet ovat tiedostossa doc / INSTALL Netpbm-lähdekoodissa.

Tuki

Virheilmoituksia ja avunpyyntöjä ei ole postituslistalla tai seurantajärjestelmällä. Lähetä vain sähköpostia ylläpitäjälle, Bryan Henderson, osoitteessa bryanh@giraffe-data.com. Bryan vastaa melko nopeasti ja luotettavasti.

Tarkista ensin julkaisusarjasi muutoshistoria nähdäksesi, onko vika korjattu jo. Useimpien Netpbm-ohjelmien –version -vaihtoehto kertoo, mitä versiota käytät.

Ei ole vianseurantajärjestelmää, koska vikailmoituksia ei ole tarpeeksi, jotta se olisi kannattavaa. Ylläpitäjä vastaa jokaiseen sähköpostiviestiin välittömästi.

Huomaa, että yleensä ei ole sellaista vikaa, joka on raportoitu, mutta siinä ei ole korjausta muutoshistoriaan. Tämä johtuu siitä, että kun vikailmoitus on raportoitu, on olemassa uusi julkaisu muutamassa päivässä korjata se (tai asiakirjojen muutos, joka tekee siitä virheen).

Kehitys

Netpbm ylläpidetään ja jaetaan Sourceforge-projektilla.

Edellytykset

Jos sinulla on ongelmia hankkia, rakentaa tai asentaa ennakkoedellytykset, Netpbm ylläpitäjä haluaa tietää. Koska hän käyttää niitä itse, hän voi auttaa sinua. Ja jos ongelma, jonka paketti on olemassa, jota ylläpitäjä ei pysty korjaamaan, saattaa olla mahdollista lähettää korjaus Netpbm: n kanssa.

Netpbmin rakentamiseen ja asentamiseen tarvitset GNU Make ja Perl-tulkki. GNU -tuotteen saa GNU-projektista ja CPL: stä Perlistä. Perl-vaatimusta voi kiertää suorittamalla joitakin vaiheita eri koneella, jolla on Perl ja tekemällä muut manuaalisesti. GNU Make ei ole käytännöllinen korvike.

Netpbm-paketti kokonaisuudessaan käyttää yli puoli tusinaa ulkoista kirjastoa, mutta sinun ei välttämättä tarvitse asentaa kaikkia Netpbmin rakentamiseen. Jokainen kirjasto käyttää muutamia Netpbm-ohjelmia, ja jos sinulla ei ole kirjastoa, Netpbm-rakentaminen ohittaa automaattisesti näiden osien rakentamisen. Katso edeltävä luettelo.

pstopnm (PostScript-PNM-kuvamuunnin) vaatii Ghostscriptin (asennettuna nimeksi gs komennon hakupolulla). Ja se edellyttää erityisesti, että Ghostscript voidaan rakentaa asiaankuuluvien PNM-laiteohjainten kanssa.

Melko paljon C-kääntäjä toimii paitsi Gcc 2.96.

Netpbm vaatii noin 6 MiB levytilaa, ei dokumentaatiota. Dokumentaatio on 2 MiB, mutta sinun ei välttämättä tarvitse asentaa sitä; voit käyttää vain julkista kopiota.

Oikeudellinen käytettävyys

Netpbm koostuu monien kirjoittajien koodista, ja useimmilla on tekijänoikeudet ainakin kirjoittamastaan ​​koodista ja mahdollisesti suuremmista osista. Kaikki kirjoittajat ovat myöntäneet sinulle oikeuden käyttää ja jakaa koodiaan ilman, että heillä on velvollisuutta maksaa niitä, kunhan täytät yksinkertaisia ​​vaatimuksia. Kaikki nämä julkiset lisenssit ovat SourceForge: n määrittelemiä “avoimen lähdekoodin” käyttöoikeuksia (SourceForge tekee koodin jakelun ehdoksi).

Voit yleensä löytää tarjouksen tekijänoikeuslisenssistä lähdekooditiedostoissa. GPL-, BSD-, MIT- ja BSD-lisenssejä on tarjolla. Steve McIntyre teki lähdekoodin kyselyn vuonna 2001 sen määrittämiseksi, mitä voitaisiin sisällyttää Debianiin ja tiivistää, mitä hän löysi tiedostossa copyright_summary lähdepuussa.

Tietenkin Netpbm-ohjelmalla, kuten useimmilla avoimen lähdekoodin ohjelmistolla, et voi olla varma, kuka kirjoitti koodin tai jos käyttöoikeus tarjoaa sinulle, ovat oikeasti tekijöitä, joilla on tekijänoikeus. Joku voi joskus kopioida koodin ilman lupaa ja antaa sen Netpbm: lle, mikä tarkoittaa, että jos kopioit sen edelleen, voit olla tekijänoikeuksien omistajan rojaltit. Tämän riskin pitäisi kuitenkin olla pieni, koska mikään Netpbm: n maksu ei ole tarpeeksi arvokas, että tekijänoikeuksien haltija vaivaisi tekijänoikeuksien noudattamista.

Netpbm-ylläpitäjä ei ole saanut mitään takuita siitä, että koodilla on lisenssi, eikä se tarjoa mitään tällaisia ​​takuita kenellekään muulle.

Netpbm-koodilla voi olla patentteja, jotka tekisivät patentin haltijalle rojaltivelvollisen koodin käyttäjälle. Netpbm ylläpitäjällä ei ole lisenssiä patenttien käyttöön. NetPbm: tä koskeviin patentteihin liittyvistä tiedoista on lähdepuuhun liittyvä patentti_summary-tiedosto.

Netpbmin käyttäminen verkkosivustossa

Monet käyttävät Netpbm: n suorittamaan grafiikkatoimintoja verkkosivustossa. Heillä on CGI-skriptejä, jotka käyttävät Netpbm-ohjelmia käsittelemään kuvia web-sivulle. Galleria ja 4Images ovat kaksi verkkosivustojen ohjelmistopaketteja, jotka luottavat Netpbm-sovellukseen grafiikan manipuloinnille.

Netpbm: n asentaminen vaatii erilaisia ​​taitoja ja järjestelmän käyttöoikeuksia kuin useimpien muiden verkkosivustoohjelmistojen asennus. Sinun täytyy pystyä koottamaan C-koodia verkkopalvelinkoneelle ja ymmärtämään perustiedot tiedoston organisoinnista ja ohjelmista, joita suoritetaan web-palvelimella. Välttämättömien ongelmien diagnoosi vaatii tavallisesti pääsyn verkkopalvelimeen.

Netpbm on perusgrafiikkiohjelmisto, joka pitäisi toimittaa minkä tahansa web-hosting-palvelun kautta. Jos se ei ole verkkopalvelimessa jo, pyydä järjestelmänvalvoja lisäämään se.

Suosio

Netpbm: n suosio on lähinnä historiallista. Oli aika, jolloin se oli maailman johtava grafiikkakäsittelypaketti, mutta se oli aika, jolloin tietokoneita käyttävät pääasiassa insinöörit ja tiedemiehet – ihmiset, jotka olivat tyytyväisiä komentojen kirjoittamiseen ja kirjoitusohjelmien kirjoittamiseen. Se oli aika, jolloin graafiset käyttöliittymät olivat heikkoja ja harvinaisia. Nykyään muutamat Netpbm: n 300-ohjelmista ovat melko suosittuja, mutta useimmat niistä ovat pääasiassa vanhoja ohjelmia ja jopa vanhempia ohjelmoijia. Henkilö todennäköisemmin leikkaa kuva nykyisin Adobe Photoshopilla tai Gimpilla kuin Netpbm: n pnmcrop tai muuntaa GIF: stä PNG: ksi ImageMagickin avulla.

Toinen syy suosion vähenemiseen on se, että Netpbmin tärkein ominaisuus, kun se oli uusi, oli sen kyky muuntaa grafiikkamuodot. Kaikki vain kahdeksan 100: sta Netpbm-tiedostomuodosta nähdään vain museoissa tänään.

Mikään tästä ei merkitse sitä, että Netpbm on vanhentunut. Netpbmillä ei ole yhtäläisyyksiä sellaisten insinöörien keskuudesta, jotka arvostavat modulaarista suunnittelua, koodien uudelleenkäyttöä ja rakennusten rakentamista rakennuspalikoilta. Nämä ihmiset käyttävät sitä edelleen suuressa määrin, ja uusia julkaisuja, jotka yleensä sisältävät uusia ominaisuuksia, on joka kolmas kuukausi.

Kesäkuussa 2012 Netpbm-kehittäjä ja käyttäjä Akira F Urushibata tekivät Linux-pohjaisen käyttöjärjestelmän Fedoran tutkimusta ja huomasivat, että 114 Netpbm-ohjelmaa käytettiin jossain määrin vähintään yhdessä Fedora-paketissa. Tämä sisälsi muunnoksia 34 grafiikkamuodosta.

Kymmenen suosituinta (pakettien mukaan) Netpbm-ohjelmat Fedorassa olivat suosituimpia:

 1. pnmtopng / pngtopnm (Muuntaa / PNG: stä)
 2. pnmtops (muunnetaan postikirjaimiksi)
 3. ppmtogif / giftopnm (Muuntaa GIF: ltä / GIF: ltä)
 4. pnmquant (Quantizes-värit)
 5. pamscale (Scales kuvia – laajentaa ja pienentää kuvia)
 6. tifftopnm / pnmtotiff (Muuntaa TIFF: ksi / lähtien)
 7. jpegtopnm (Muuntaa JFIF: lle)
 8. ppmtopgm (Muuntaa värin harmaasävyksi)
 9. pamcut (Kasvien kuvat)
 10. bmptopnm / ppmtobmp (Muuntaa / BMP: stä).

Kymmenen suosituinta ei lasketa muuntimia olivat:

 1. pnmquant (Quantizes-värit)
 2. pamscale (Scales kuvia – laajentaa ja pienentää kuvia)
 3. pamcut (Kasvien kuvat)
 4. pamfile (Raportin mitat kuvasta)
 5. pnmcrop (poistaa reunukset kuvista)
 6. pamflip (Flips kuvaa eri tavoin)
 7. pnminvert (Vaihto musta valkoinen)
 8. pnmrotate (Pyöritä kuvia)
 9. ppmdist (parantaa kontrastia)
 10. ppmnorm (parantaa kontrastia)On syytä huomata, että varsinaiset paketin riippuvuudet osoittavat paljon vähemmän Netpbm: n käyttöä kuin nämä numerot osoittavat. Tämä tutkimus tehtiin etsimällä Netpbm-ohjelmien nimiä pakettien tiedostoissa.

Latauslaskut eivät ole mahdollisia, koska Netpbm jakelee pääosin Subversion-kassan kautta.

Historia

Netpbmin historia ulottuu takaisin vuoteen 1988. Lyhyesti: Netpbm korvaa laajalle levinneen Pbmplus-paketin (viimeisin julkaisu 10.12.1991). Myriad-parannuksia ja lisäyksiä on tehty. Viimeisimmän Pbmplus-julkaisun jälkeen verkossa alkoi olla paljon muita suodattimia, mikä oli tuolloin melko uusi tila. Netpbm: n tavoitteena oli kerätä nämä ja muuttaa ne pakettiksi, joten nimi “Netpbm”. Työn ovat toimittaneet ohjelmoijat kaikkialla maailmassa.

Yksityiskohtainen koodin muutoshistoria, katso change.html. Täältä voit selvittää, onko tietty vika korjattu sen julkaisun jälkeen, josta näet sen ja mitä uusia ominaisuuksia on uudemmissa versioissa kuin mitä sinulla on.